Na temelju zahtjeva iz Francuske policija u švedskom gradu Malmeu uhitila je u četvrtak bosanskohercegovačkog državljanina za kojega se sumnja da je povezan s terorističkom organizacijom Islamskom državom, izvijestila je u četvrtak Balkanska informativna mreža (BIRN) koja navodi da se radi o osobi koja je ranije povezivana s ekstremizmom.

U Malmeu je po navodima BIRN-a uhićen pripadnik radikalnog islamskog selefističkog pokreta Osman Kekić Abdulaziz (46), kojega je policija ranije privodila zbog radikalnih ideja.
Po navodima švedskih medija uhićena osoba je “opasni džihadist povezan s IS-om”.

Kekić je uhićen na temelju zahtjeva francuskih vlasti odmah nakon što je zrakoplovom iz Tuzle zajedno s četvero djece stigao u Malme. U Švedskoj je ovaj bosanskohercegovački državljanin zatražio azil.
Kekić se nalazi u pritvoru i prema navodima švedskih vlasti, čeka se njegovo izručenje u BiH.
Osman Kekić je u nekoliko navrata uhićivan u BiH. Prije šest godina njega je, zajedno sa skupinom pripadnika selefijskog pokreta, uhitila policija Republike Srpske na području Novog Grada i Kozarske Dubice.
Sumnjičilo ih se da su na području RS propagandnim i zabranjenim materijalima širili nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost.

Komentiraj