Planirano povećanja stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto dovest će do drastičnog smanjenja investicija, rasta cijena te smanjenja zapošljavanja, istaknuto je u ponedjeljak na okruglom stolu o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo u organizaciji tjednika Lider.

Provođenjem porezne reforme izravno bi se smanjila konkurentnost hrvatskog turizma, ugrozili svi započeti investicijski projekti, a posljedično i ugrozili planirani prihodi, jer su cijene za 2017. formirane, a ugovori sa stranim partnerima potpisani, istaknuli su predstavnici Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak istaknuo je da ugostitelji traže dosljednost odnosno provedbu Strategije razvoja turizma Hrvatske 2014. – 2020. koja je jednoglasno usvojena u Hrvatskom saboru i koja kaže da, želimo li biti konkurentni, PDV mora biti 10 posto.

Zagrebački ugostitelj Ivan Nauković kaže da povećanje stope PDV-a donosi manju zaradu ugostitelju, veće cijene potrošaču, smanjuje zaposlenost i troškove za marketing i otežava investicije.

“Ovo što se sada dogodilo je katastrofa”, kaže zagrebački ugostitelj Zdravko Puntijar napominjući kako će se ovom mjerom smanjiti konkurentnost turističkog sektora. “Mi smo na granici rentabilnosti sa sadašnjom stopom PDV-a, ako se digne u debelom smo minusu”, poručio je.

Na okruglom stolu je rečeno i kako će povećanje PDV-a ugroziti opstanak malih kvartovskih kafića.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je kazao da HOK smatra kako treba poštovati Strategiju razvoja turizma u kojoj se jasno traži spuštanje PDV-a s 13 na 10, a ne dizanje na 25 posto, kazao je.

I Ranogajec smatra da će dizanje PDV-a dovesti do smanjenja konkurentnosti, pada investicija i smanjenja zaposlenosti.

Božica  Lapić iz Ministarstva turizma je istaknula kako je povećanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam u potpunoj suprotnosti sa strategijom razvoja turizma do 2020. godine koja predviđa daljnje porezno rasterećenje tih strateški važnih djelatnosti.

Na skupu se čulo da od 2013. do danas rezultati turističkog sektora pokazuju kako se uvođenje snižene stope PDV-a za ugostiteljsku djelatnost višestruko isplatilo – ova je godina donijela rekordne rezultate s više od 9 milijardi eura prihoda, više od 90 milijuna dolazaka, rast investicija od 36 posto, to jest 4,3 milijarde kuna novih ulaganja u turizam.

Na temelju te strategije, kako je rečeno, za 2017. u planu je 50 novih projekata, te bi investicije sadašnjom dinamikom rasta mogle doseći 7 milijardi kuna već 2019. godine. Nadalje, rast zapošljavanja u 2015. godini je bio 18 posto, a ove bi godine mogao biti veći od 20 posto.

Komentiraj

FOTO:Borna Filic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.