UEFA financijski kaznila devet “superligaša”

UEFA je objavila kaznu za devet europskih klubova koji su bili sudionici pokušaja stvaranja Superlige. Nakon što su se nagodnom odrekli iste te obvezali na postojeća europska natjecanja Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Atletico Madrid, AC Milan i Inter Milan su kažnjeni odricanjem 5% Uefinih prihoda za jednu natjecateljsku sezonu.

Barcelona, Real Madrid i Juventus nisu pristali na mjere reintegracije pa je protiv njih pokrenut postupak pred disciplinskim tijelima UEFA-e koji može rezultirati i izbacivanjem iz Lige prvaka.

Devet klubova će također zajednički uplatiti 15 milijuna eura za ono što je UEFA nazvala “gestom dobre volje” u korist djece, mladeži i amaterskog nogometa. Također su prihvatili da UEFA zadržava 5% prihoda za sljedeću sezonu koju igraju u europskim klupskim natjecanjima.

Klubovi su se u sklopu nagodbe složili i s novčanom kaznom od 100 milijuna eura ako ponovno pokušaju igrati u neovlaštenom natjecanju ili s 50 milijuna eura ako prekrše bilo kakve druge obveze prema UEFA-i.

“Izrečene mjere su značajne, ali UEFA neće zadržati nijednu novčanu kaznu. Sva sredstva će biti reinvestirana u omladinski i amaterski  nogomet u lokalnim zajednicama širom Europe, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Navedeni klubovi su brzo prepoznali svoje pogreške i poduzeli mjere da pokažu svoju skrušenost i buduću predanost europskom nogometu. Isto se ne može reći za klubove koji ostaju uključeni u takozvanu “Superligu “, a UEFA će se naknadno pozabaviti s njima .”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Komentiraj