Udruga Blokirani protivi se rušenju kune

Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Blokirani(h) hrvatskih građana protivi se deprecijaciji kune pa je u subotu u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović istaknula kako je šokirana smjernicama njezina Vijeća za gospodarska pitanja, kojim traži da se gospodarstvo i izvoz ožive rušenjem kune od po dva posto u sljedećih pet godina.

Blokorani naglašavaju kako bi posljedica takvih odluka plaćali prezaduženi i osiromašeni  građani.
Većina štednje građana i poduzeća je u eurima, ali je uz tu valutu vezan i dug 330 tisuća blokiranih građana te 20 tisuća blokiranih pravnih subjekata, napominju Blokirani i procjenjuju kako bi time privatni dug automatski porastao za dodatnih 30 milijardi kuna.

To bi, smatra udruga, uz sadašnje stanje od 60 milijardi kuna građana i poduzeća značilo da bi otplata kredita i povrat duga za većinu osiromašenih postalo apsolutno nemoguće te bi, kako ocjenjuju, predsjednica posredno, ovakvim smjerom,  na doživotno dužničko ropstvo,  osudila nove generacije.

Po njihovu mišljenju, uz to bi siromašne i prezadužene građane, koji jedva preživljavaju s prosječnim mjesečnim prihodima između 2000 i 3000 kuna uništio rast cijena osnovnih prehrambenih artikala i režija.

Komentiraj