Učenici u Indoneziji prikupljaju otpad kako bi mogli koristiti internet

Unsplash/Chivalry Creative

Nije neuobičajeno da djeca prikupljaju stari papir ili plastični otpad, kako bi si osigurali džeparac, no grupa učenika u Indoneziji već dva mjeseca u slobodno vrijeme prikuplja otpad da bi mogli koristiti pristup internetu. Dio novca ova djeca koriste za učenje on line, jer je ovaj način sudjelovanja u nastavi i pregledavanja školskih materijala još od ožujka u porastu.

Prikupljanje starih boca i plastike smatraju dobrotvornim radom, a dio ulažu i za ograničenu dostupnost bežičnom internetu, što je slično neobičnom obliku pretplate. Njihovu odluku podupire i voditelj lokalnog poduzeća za zbrinjavanje otpada. Na ovaj način ne dolazi do prekomjerene izloženosti raznim sadržajima na internetu, a djecu su pod nadzorom. 

Neki podaci ističu kako samo jedno od šest kućanstava u Indoneziji ima pristup internetu što upućuje na zaključak da se internetom više koriste na pametnim telefonima, nego na kompjuterima. 

Mjesto u blizini glavnog grada Jakarte često posjećuje grupa volontera, koja učenicima posuđuje laptope i pametne telefone. Odluka indonezijske vlade je bila da djeca mogu krenuti s on line nastavom i učenjem pa im je ovaj projekt osigurao bežični pristup internetu.

 

Komentiraj