Ubijen predsjednik Haitija Jovenel Moïse, napadači upali u njegovu privatnu rezidenciju

Predsjednik Haitija Jovenel Moïse ubijen je u napadu na njegovu rezidenciju u glavnom gradu Port-au-Princeu, objavio je na Twitteru DW prenoseći informacije lokalnih medija koji su citirali privremenog premijera Claudea Josepha.

“Skupina neidentificiranih pojedinaca, od kojih su neki govorili španjolski, napali su privatnu rezidenciju predsjednika Haitija i ubili ga”, navodi se u izjavi premijera.

Lokalni mediji javljaju i da je supruga Jovenela Moïsea ranjena.

“Demokracija će pobijediti”, poručili su iz ureda privremenog premijera Josepha, koji je u priopćenju pozvao stanovnike da ostanu mirni. “Sigurnosne snage imaju situaciju pod kontrolom, na snazi su sve mjere koje će osigurati kontinuitet države”, dodali su.

Napad se, dodao je Joseph, dogodio oko 1 sat nakon ponoći, po lokalnom vremenu.

Jovenel Moïse (53) bio je na vlasti od veljače 2017., nakon što je njegov prethodnik Michel Martelly odstupio s mjesta predsjednika. Njegov mandat bio je na ‘klimavim nogama’ nakon što se suočio s optužbama za korupciju, a zemlju su često zahvaćali valovi nasilnih antivladinih prosvjeda.

Oporba na Haitiju tvrdila je da je njegov mandat završio 7. veljače ove godine, točno pet godina od odlaska Martellyja. No, Moïse je inzistirao na tome da mu je ostala još jedna godina mandata, jer na dužnost nije stupio sve do 7. veljače 2017. godine.

Uskoro opširnije…

Komentiraj