U varaždinskoj bolnici kao u studenome, dnevno primaju najmanje pet teško bolesnih

Varaždinska Opća bolnica bilježi eksponencijalni porast broja pacijenata zaraženih koronavirusom, zbog čega se odgađa tzv. hladni program, a uz dvije jedinice intenzivnog liječenja za covid bolesnike, vjerojatno će se otvoriti još jedna, rekao je u srijedu ravnatelj Nenad Kudelić.

U bolnici su trenutačno 124 pacijenta s težom kliničkom slikom.

„Primijetili smo da su, s obzirom na to da se radi o drugom soju virusa, u usporedbi s prethodnim valom, kliničke slike teže, pacijenti su mlađi i veći je postotak onih koji zahtijevaju liječenje, odnosno respirator”, rekao je Kudelić.

Veći dio tzv. hladnog programa se odgađa, a bolnica će se, dodao je, i dalje brinuti za sve hitne pacijente i onkološke bolesnike.

„U ovom trenutku imamo otvorene dvije jedinice intenzivnog liječenja za zbrinjavanje covid-19 bolesnika, koje će se najvjerojatnije vrlo brzo popuniti, a to znači da će biti potrebno otvoriti još jednu”, istaknuo je Kudelić i dodao da bolnica na dan prima između pet i 15 bolesnika s iznimno teškom kliničkom slikom te da je situacija vrlo slična onoj iz studenoga prošle godine.

„Smrtnost je ipak nešto manja, a to pripisujemo činjenici da se radi ipak o mlađem profilu pacijenata i vjerujemo da je tome pridonijela i procijepljenost starije populacije”, rekao je Kudelić.

Voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Renata Krobot izjavila je da je u dvije jedinice intenzivnog liječenja 19 oboljelih od covida, od kojih 18 na respiratoru.

„Kapacitete imamo za tri do četiri kreveta. Očekujemo da ćemo, ako se nastavi ovakav tempo, to popuniti do kraja tjedna”, istaknula je i dodala da će nakon toga biti prisiljeni otvoriti i treću jedinicu intenzivnog liječenja za covid bolesnike.

Također je rekla da su bolesnici “puno kraće bolesni” prije nego što se jave u bolnicu te da vrlo brzo razvijaju teške kliničke oblike.

„To je razlika u odnosu na val prije”, zaključila je Krobot.

 

Komentiraj