U susjedstvu više od 1.000 slučajeva hripavca, oglasila se ministrica zdravstva

Autor:

04.01.2024., Zagreb - HZJZ, Rockefellerova 12. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na razini Hrvatske vise je od tisuca  oboljelih od hripavca, a najveca incidencija, odnosno broj oboljelih je na podrucju Splitsko-dalmatinske zupanije i Grada Zagreba. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Srbijanska ministrica zdravstva Danica Grujičić izjavila je u srijedu da nema razloga za produljenje zimskog školskog raspusta, iako su u Srbiji prisutni covid i tri vrste gripe, ali je broj oboljelih u padu, dok posljednji podaci govore da je hripavcem u zemlji zaraženo više od tisuću ljudi.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, do nedjelje 14. siječnja u Beogradu je zabilježeno 565 prijavljenih slučajeva hripavca koji su epidemiološki obrađeni.

Broj novih slučajeva na tjednoj razini se ne smanjuje jer ima “bar još 100 oboljelih koji se nisu javili liječniku”, ocijenila je načelnica odjela za imunizaciju u Zavodu za javno zdravlje Beograda Ivana Begović Lazarević.

U Srbiji je službeno registrirano 909 slučajeva hripavca zaključno s 31. prosincem 2023., a zbog širenja zaraze u Beogradu je krajem prosinca proglašena epidemija, premda broj novooboljelih nije drastično povećan.

U Vojvodini su zdravstvene vlasti tijekom prošle godine registrirale 521 slučaj, što je znatno više u odnosu na prethodne godine, ali broj novooboljelih opada s početkom 2024. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.