‘U Srebrenici se nastavlja kalvarija osmišljena i provedena 1995.’

Saša Zinaja

Uoči odluke o regularnosti rezultata lokalnih izbora, Nacional je posjetio Srebrenicu i od ključnih pripadnika lokalne političke scene doznao što bi za budućnost te općine u Republici Srpskoj i za odnose Bošnjaka i Srba mogao značiti izgledni izbor prvog načelnika srpske nacionalnosti

Prvi put od kraja rata u Bosni i Hercegovini, Srebrenica je na korak do toga da dobije načelnika srpske nacionalnosti. Mladen Grujičić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zajednički kandidat srpskih stranaka na izborima koji su održani 2. listopada, osvojio je 63.82% glasova, pobijedivši aktualnog načelnika Ćamila Durakovića, nezavisnog kandidata kojeg su podržale bošnjačke stranke. Službena smjena vlasti trebala bi se desiti 2. studenog kada će Centralna izborna komisija, izgledno je, potvrditi konačne rezultate.

Ove lokalne izbore kandidat Duraković i njegov odvjetnik Nedim Ademović iz različitih razloga smatraju nelegitimnima.

Prema brojkama koje je za Nacional iznio Duraković, Srebrenica je prije rata imala 37.000 stanovnika, od toga 28.000 Bošnjaka i 8000 Srba. Od početka povratka 1999. do danas, brojka onih koji žive na području općine zaustavila se na oko 7000 ljudi, a minimalna prednost, od dvjestotinjak ljudi, na strani je Bošnjaka. S druge strane, evidentirano je 13.700 građana koji imaju pravo glasa. Kako je objasnio Duraković, na biračkom je popisu 7700 Srba, ali ih 4000 živi u Srbiji koja je od Srebrenice udaljena petnaest kilometara, a na dan izbora dolaze organizirano na izbore. Tako u Srebrenici broj ljudi s pravom glasa ne proizlazi iz broja stanovnika pa je lako na različite načine manipulirati biračkim tijelom i indirektno utjecati na rezultate izbora. S obzirom na to da je broj Srba i Bošnjaka praktično izjednačen, bilo bi iluzorno očekivati da pripadnici jedne etničke skupine bez iznimke dobivaju izbore iz ciklusa u ciklus. Pitanje “Srbin ili Bošnjak na čelu općine?” nadvilo se nad Srebrenicu i 2012. jer je srpska strana prije izbora, kada je u fokusu bila registracija birača, unaprijed tvrdila o netransparentnom tijeku budućeg izbornog procesa, optužujući Bošnjake da oni “uvoze glasače”. Također, govorili su da Bošnjaci čine sve da zadrže vlast, da tretiraju Srbe kao građane drugog reda, da se općinski novac jednonacionalno usmjerava i da će zbog svega toga oni kao narod napustiti područje Srebrenice.

Komentiraj