U Splitu premijerno izveden Verdijev “Ernani”

HINA / Matko Biljak / HNK Split

Opera Giuseppea Verdija “Ernani”, redatelja Giancarla del Monaca, u subotu je prvi put scenski postavljena i premijerno izvedena u do posljednjeg mjesta popunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu Split gdje je publika na kraju predstave  izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom.

Protagonisti su bili svjetski poznata hrvatska sopranistica Lana Kos, bugarski bariton Ventseslav Anastasov, pjevač s iskustvom nastupa na najvećim opernim pozornicama talijanski tenor Roberto Iuliano koji tumači naslovnu ulogu Ernanija i naposljetku nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš.

U autorskom timu su zborovođa Ana Šabašov i oblikovatelj svjetla Wolfgang von Zoubek. Libreto, za potrebe titlova koji su pratili izvedbu, preveo je Belmondo Miliša, suradnica redatelja je bila Jelena Bosančić, a scenografski i kostimografski asistent Agostino Sacchi.

  • Nakon prve tri izvedbe ulogu Ernanija će tumačiti hrvatski tenor Domagoj Dorotić, a osim nabrojenih solističke će uloge tumačiti još i Barbara Sumić, Branka Pleština, Špiro Boban, Vinko Maroević, Mate Akrap i Božo Župić.

Verdi je “Ernanija” skladao u 31 godini, a libreto je na temelju povijesne drame Victora Hugoa “Hernani” napisao Francesco Maria Piave. Praizvedba je bila u venecijanskom kazalištu La Fenice 1844. godine, te nakon toga došao na repertoar dvadeset opernih kazališta. Tek je desetak godina kasnije “Trubadur” nadišao njegovu popularnost, dok se danas zbog zahtjevnosti partiture postavlja rjeđe. U prošloj je godini diljem svijeta odigran 21 put u sedam produkcija i u šest gradova, a premijerno samo u Opéra Royal de Wallonie u belgijskom Liègeu.

Radnja opere zbiva se u Španjolskoj 1519. Prognani vojvoda Ernani, zaljubljen u nećakinju plemića De Silve Elviru, pridružuje se razbojnicima. U Elviru je zaljubljen i kralj Don Carlo, a njome se kani oženiti i De Silva. Nakon lažnih glasina o Ernanijevoj smrti, Elvira se nevoljko pristaje udati za Silvu, ali njen ljubljeni Ernani stiže na svadbu prerušen u hodočasnika. Opera obiluje zanosnim, poletnim melodijama, zborovima, arijama, duetima i tercetima među kojima je najpoznatiji onaj završni.

Prva repriza opere “Ernani” je na rasporedu 8. ožujka, te nakon toga slijede izvedbe 10, 12, 21. i 23. ožujka.

Komentiraj