U Sloveniji jedna nova zaraza u posljednja 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 229 testiranja potvrđena jedna nova zaraza koronavirusom, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Kako neslužbeno prenose mediji, i novi potvrđeni slučaj zaraze dogodio se u mjestu Jesenice.

U tom se gradu prošli tjedan pojavilo se prvo manje žarište nakon što je krajem svibnja proglašen kraj epidemije Covida-19.

Prvo je zaraza koronavirusom u blažem obliku bila potvrđena kod medicinske sestre iz tamošnje opće bolnice, a u subotu je u Jesenicama koronavirus potvrđen kod ukupno pet osoba, što je  najviši dnevni broj novooboljelih u zadnjih nekoliko tjedana.

Zaraza u obitelji medicinske sestre povezana je s posjetom iz inozemstva, a vodila je određivanju karantene za učenike razreda koji  pohađa njezina kći, kod koje je test na koronavirus također bio pozitivan, a testirani su i njihovi kontakti.

S osamdesetak tisuća do sada provedenih testiranja u Sloveniji je bilo ukupno 1485 potvrđenih slučajeva Covida-19, u zadnja 24 sata nijedan zaraženi nije umro, pa broj preminulih ostaje 109.

Hospitalizirano je trenutno pet pacijenata, a 17 je aktivnih zaraza kod osoba koje bi mogle prenijeti zarazu na druge.

Pahor o koronavirusu i vladi

Slovenski predsjednik Borut Pahor je u razgovoru za portal  Novice Svet24  ponovo izrazio zabrinutost radikalizacijom političke scene u zemlji što se dogodilo usred pandemije koronavirusa u svijetu.

Dobro je što je došlo do formiranja nove vlade bez novih prijevremenih izbora koji bi usred epidemije predstavljali politički stres za cijelu državu,  ali je nažalost došlo do radikalnijih političkih raskola i podjela nego što sam očekivao, kazao je Pahor.

Kao i u više prijašnjih nastupa u javnosti ocijenio je da su oporbene kritike na račun vlade i premijera Janeza Janše pretjerane, a pretjerivanjem smatra i pozive prosvjednika na ljubljanskim ulicama koji svaki petak zazivaju pad vlade.

Neke ocjene da vlada na sve načine želi smanjiti demokratske standarde ili ograničiti djelovanje civilnog društva Pahor smatram pretjeranima i olako izrečenima.

Komentiraj