U pet godina veliki napredak u liječenju SMA u Hrvatskoj

Autor:

04.12.2017., Zagreb - Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog drustva (HND) organizirali okrugli stol "Mogu li svi dobiti skupe lijekove? Od Spinraze do drugih inovativnih lijekova". rMilan Kujundzic, Ervina Bilic, Milivoj Novak, Ivan Lehman, Boris Labar i Ana Alapic. rPhoto: Davor Visnjic/PIXSELL

Davor Visnjic/PIXSELL

U pet godina Hrvatska bilježi značajan napredak u liječenju spinalne mišićne atrofije (SMA), s fokusom na ranoj dijagnostici i brzom početku liječenja, što pridonosi uspješnom suzbijanju te genetske bolesti, od koje se trenutno u KBC-u Zagreb liječi 45 pedijatrijskih bolesnika.

Napretku u liječenju SMA, od koje prosječno godišnje obole četiri bolesnika, uvelike doprinosi probir novorođenčadi na SMA koji je u Hrvatskoj uveden u ožujku ove godine, ističu stručnjaci i roditelji djece oboljele od SMA.

Rana dijagnoza

Testovi novorođenčadi analiziraju se u KBC-u Zagreb i omogućuju ranu dijagnozu SMA prije pojave kliničkih simptoma. Naime, ta nasljedna i progresivna bolest, u različitim stupnjevima težine, godišnje pogađa približno jednu na 10.000 osoba, a donedavno je bila najčešći nasljedni uzrok smrti novorođenčadi.

“Rana dijagnostika ključna je u borbi protiv SMA. Uz screening na SMA, bolest možemo otkriti u prvim danima djetetova života te intervenirati prije nego što se simptomi razviju, pružajući pacijentima bolje izglede za normalan razvoj”, ističe Ivan Lehman, neuropedijatar iz KBC-a Zagreb.

Napredak u istraživanjima i tehnologiji doveo je do razvoja inovativnih terapija koje omogućuju smanjenje progresije bolesti.

“Inovacije u fizioterapiji i medicinskim tretmanima uz lijekove imaju ključnu ulogu u postizanju boljih rezultata. Primjerice, čak i djeca s tipom 1 SMA sada mogu sjedeći sudjelovati u terapiji uz određena pomagala“, kaže Alma Ćurtović iz Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama.

Veliki pomaci

Predsjednica udruge Kolibrići i majka djeteta oboljelog od SMA Marina Magdić podsjeća da je prije pet godina dijagnoza SMA zvučala beznadno a danas se kod djece vide nevjerojatni pomaci.

“Svjesni smo njihovih mogućnosti, no kontinuirana terapija i primjena lijekova značajno poboljšavaju motorički razvoj oboljele djece. Pet godina se može činiti kao iznimno kratko razdoblje, ali je donijelo jako velike pozitivne promjene u živote oboljelih i svih nas koji smo svakodnevno uz njih“, kaže.

Promjene u liječenju donose i kvalitetniji život oboljelih od SMA. Majka Ines Puceković tako ističe veliki napredak kod svog sina Doriana koji je, iako ne može hodati, krenuo i u vrtić, gdje se dobro se prilagodio a djeca prihvatila.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.