Otvorenjem izložbe fotografija “Hrvatska: zemlja utočišta” i okruglim stolom “Iskustva i prilike za pripremu integracije i inkluzije izbjeglica u RH” u Osijeku je u utorak obilježen Svjetski dan izbjeglica.

Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica organizirali su osječko Gradsko društvo Crvenog križa i splitska udruga “Mi”, uz pokroviteljstvo grada Osijeka.

Izložba fotografija “Hrvatska: zemlja utočišta” donosi priču o dvojici iračkih izbjeglica, Wissamu i Aliju, koji su nakon što su vraćeni iz Austrije budućnost odlučili graditi u Hrvatskoj. Izvršna direktorica udruge “Mi” Nives Ivelja kazala je kako izložba simbolizira sudbinu izbjeglica koje, nakon što budu vraćeni iz zapadnoeuropskih zemalja, postaju dijelom našeg društva.

“Kao zajednica želimo kvalitetno odgovoriti na tu vrstu izazova, međusobno se povezujući i prikupljajući relevantne informacije. Za to je potrebna povezanost različitih dionika i službi koji se bave problematikom izbjeglica, otvorenost i proučavanje različitih kultura, kako bismo stvorili prijateljski ambijent u kojem će integracija biti moguća”, poručila je Ivelja.

Predsjednik Udruge “Mi” Slobodan Škopelja naveo je kako je udruga pokrenula internetski portal o integraciji u RH (irh.hr), koji omogućuje pristup informacijama iz nacionalnih i međunarodnih izvora o problematici izbjeglica i integracije.

Ravnatelj osječkog Crvenog križa Denis Ćosić podsjetio je da je ovo Gradsko društvo od prvog dolaska izbjeglica s bliskoistočnog područja, u rujnu 2015. godine, bilo uključeno u humanitarne intervencije i pomaganje tim osobama, a da se ovakvim aktivnostima pokušava senzibilizirati javnost za interkulturalnost i prihvaćanje različitosti.

Komentiraj