U nekim europskim gradovima ponovno se bilježi veća količina dušikovog dioksida u zraku

Ivica Galovic/PIXSELL

U nekim europskim gradovima se nakon kraja karantene zbog koronavirusa ponovo pogoršala kvaliteta zraka. Zagađenje zraka je primjetno u više velikih gradova na području Europe.

Od 20. siječnja do 20. lipnja ove godine kvaliteta zraka je bila na vrlo dobroj razini, koja nije registrirana već dugo. Razina dušikovog dioksida u zraku je od siječnja do lipnja strmoglavo pala u Amsterdamu, Madridu i Milanu, no, nakon tog razdoblja, već do 20. rujna na više lokacija je zabilježena nešto veća količina tog plina u zraku.

Nakon što je ponovno pokrenuta industrija i nakon što se postupno veći broj vozila uključio u promet, veće količine ovog plina su ponovo porasle na području Milana. Iznenađujuće je da su mjerenja pokazala i veću koncentraciju u belgijskom glavnom gradu Bruxellesu.

U većini europskih država, razine su još uvijek niže, nego prije početka pandemije koronavirusa.

Podatke je objavila europska agencija i servis Copernicus te se naglašava kako navedena mjerenja i razine nisu opasne za zdravlje stanovništva, već samo ukazuju na promjene u kvaliteti zraka na određenim urbanim lokacijama.

Komentiraj