pixabay

U Kabinetu grafike HAZU izložba Izložba Boris Bućan / fenomen plakatne umjetnosti

Izložba Boris Bućan / fenomen plakatne umjetnosti, otvorena je u ponedjeljak navečer u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u povodu prošlogodišnja reprezentativna donacija oko 190 antologijskih Bučanovih umjetničkih plakata.

Izložba je izbor od 23 plakata a riječ je redom o velikim antologijskim plakatima jednog od najistaknutijih autora grafičkog oblikovanja posljednje četvrtine 20. stoljeća, nastalim za Hrvatsko narodno kazalište u Splitu te za Zagrebačke simfoničare i Zbor Radio televizije Zagreb, među kojima je i remek-djelo “Žar ptica”, istaknuto je na otvaranju izložbe.

Kustosice izložbe su Vesna Kedmenec Križić i Ana Petković Basletić, koja je naglasila kako je riječ o plakatima nastalim većinom 80-ih godina prošlog stoljeća.  Ti plakati predstavljaju vrhunac Bučanova stvaralaštva što se tiče plakatne umjetnosti, dodala je.

Plakatni opus Borisa Bućana (Zagreb, 1947.), intrigantnog inovatora grafičkog oblikovanja, nezaobilazan je dio Hrvatske i svjetske kulturne baštine. Svojim dugogodišnjim intenzivnim stvaralaštvom ostavio je dubok trag u poimanju plakata i njegove percepcije kako kod publike, tako i kod budućih naraštaja, navodi se u programskoj knjižici izložbe.

Umjetničko djelovanje Bučan počinje još za studentskih dana kada nastaju prvi plakati za Studentski centar u Zagrebu (Galerija SC i Teatar &TD) te Dramsko kazalište Gavella. U osamdesetima stvara plakate velikih dimenzija dominantnoga slikarskog dojma, koji su svojom monumentalnošću i pojavnošću plijenili pozornost te bitno mijenjali izgled javnoga gradskog prostora. Umjetnički plakati za kazališne predstave, koncerte, izložbe i druga kulturna događanja tiskani su u grafičkoj tehnici sitotiska (serigrafije) u dvije tada vodeće sitotiskarske radionice – Grafičkog servisa SC i Studija S, atelijera Brane Horvata.

Originalnom idejom, smjelim kadriranjem, jakim kolorizmom naglašenim živom sitotiskarskom bojom, Bućan nas uvodi u svijet simbola, humora, fantazmagorije te nesputane kreativnosti. Njegov beskompromisni i originalni umjetnički plakat, nekoć na gradskim ulicama, a danas u vodećim galerijama i muzejima širom svijeta, oduvijek je osvajao promatrača ne ostavljajući nikoga ravnodušnim, stoji u programskoj knjižici Bučanove izložbe.

Izložba u Kabinetu grafike HAZU-a u Zagrebu otvorena je do 25. srpnja, radnim danom od 10 do 18 sati, a subotom od 11 do 14 sati.

Komentiraj