U Hrvatskoj 16500 oboljelih od Parkinsonove bolesti

Autor:

11.4.2023., Zagreb - Udruga "Parkinson i mi", u suorganizaciji Grada Zagreba i pod pokroviteljstvom gradonacelnika Grada Zagreba, te podrsku Ministartsva zdravstva, organizirali su obiljezavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, pod motom "Aktivno protiv Parkinsona". Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

U Hrvatskoj imamo 16.500 oboljelih od Parkinsonove bolesti, a u svijetu njih više od 8,5 milijuna, no zbog starenja stanovništva očekuje se da će broj oboljelih rasti, istaknuto je to u utorak na obilježavanju Svjetskog dana Parkinsonove bolesti na Cvjetnom trgu.

Iako još nije pronađen lijek za tu progresivnu neurološku bolest koja utječe na živčane stanice u mozgu koje kontroliraju kretanje, postoje terapije koje oboljelima osiguravaju kvalitetan život s Parkinsonom, stoga Grad Zagreb uvijek podržava takve javnozdravstvene akcije, poručila je Lora Vidović, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i pokrovitelja manifestacije „Aktivno protiv Parkinsona“.

Savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković upozorila je kako je riječ o bolesti koja najčešće pogađa starije od 65 godina, no ohrabruje činjenica da medicina nudi mnoštvo novih mogućnosti liječenja koje će uz nove smjernice doprinijeti boljoj skrbi oboljelih.

Kako bi ukazala na važnost fizičke aktivnosti Udruga „Parkinson i mi“ na Cvjetnom trgu organizirala je niz aktivnosti koje su pokazale blagotvorno djelovanje na kvalitetu života oboljelih. U suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom održana je ping-pong radionica, dok je plesni studio Fredi demonstrirao vještinu plesanja tanga, a predstavnici Akademije likovne umjetnost održali su art terapiju kao vid nošenja s Parkinsonovom bolesti.

Nakon aktivnosti na Cvjetnom trgu,  u Knjižnici i Čitaonici Bogdana Ogrizovića održan je niz predavanja na temu novosti u liječenju i terapiji u Parkinsonovoj bolesti. Poseban naglasak je bio na dubinskoj mozgovnoj stimulaciji (DBS), operativnom zahvatu ugradnje medicinskog uređaja s elektrodama koje se precizno postavlja na točno određena mjesta na mozgu. Ovu vodeću operativnu metodu u bolestima pokreta predstavio je  neurokirurg iz KB Dubrava dr. Darko Chudy.

Rezultate genetskog istraživanja oboljelih od Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj predstavio je dr. Valentino Rački s Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, koji je istraživanje proveo u suradnji s profesoricom Vladimirom Vuletić, predstojnicom riječke Klinike za neurologiju i predsjednicom Udruge „Parkinson i mi“.

„Genetska slika Parkinsonove bolesti je bitna kako bi nas pripremila za preciznu medicinu koja je budućnost liječenja Parkinsonove bolesti. Ponosna sam da smo taj dio projekta pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost završili. Kod 10 posto pacijenata smo našli jasnu patogenu mutaciju koja je dovela do bolesti. Zahvaljujući ovom istraživanju bit kreirana baza pacijenata koji će imati koristi u budućnosti od specifične terapije koja će biti određena prema genotipu bolesti“, izjavila je Vuletić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.