U BORBI PROTIV IS-A Pusić: Hrvatska nastavlja suradnju s Regijom Irački Kurdistan

Hrvatska je sastavni dio antiterorističke koalicije u borbi protiv Islamske države (IS), u sklopu koje surađuje i s kurdskim obrambenim snagama pešmergama, a s regionalnom vladom Iračkog Kurdistana nastavit će surađivati ne samo na područjima vojne i humanitarne pomoći, nego i u područjima gospodarstva, obrazovanja i kulture, rekla je u petak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Regije Irački Kurdistan Mustafom Falahom Bekirom.

U zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka ministrica je podsjetila kako je u svibnju predvodila hrvatsko izaslanstvo u posjetu Bagdadu i Erbilu, rekavši kao se na današnjem sastanku razgovaralo o nastavku suradnje koja se počela dogovarati prilikom tog posjeta, nakon kojeg je, kako je istaknula, cijeli niz hrvatskih tvrtki pokazao interes za suradnju, a neke su već uspostavile i kontakte.

“Hrvatska u ovom trenutku s kurdistanskom regijom surađuje u području obrane i humanitarne pomoći, jer je to sad najpotrebnije, ali nam je cilj razvitak suradnje na gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i svakom drugom području, utemeljene na obostranom interesu i partnerskom pristupu, a ne na kriznoj situaciji kao sad, za koju se nadamo da je samo privremeno stanje”, rekla je Pusić.

 

  • “Kad daje vojnu pomoć Kurdistanu, Hrvatska to ne smatra isključivo pomoći toj regiji nego svijetu jer se pešmerge ne bore samo protiv terorističke prijetnje Kurdistanu nego protiv terorizma koji prijeti cijelom svijetu”, rekla je ministrica.

 

Odgovarajući na novinarska pitanja, Pusić je rekla da je, sukladno dogovoru u antiterorističkoj koaliciji, već prije donesena odluka o sudjelovanju hrvatskih instruktora u sklopu talijanskog zapovjedništva u pomoći obrambenim snagama pešmerga, ali i napomenula da oni još nisu otišli tamo.

Također je rekla da Hrvatska u ovom trenutku ne šalje oružje pešmergama, ali ga je slala prije, i iračkoj vojsci i pešmergama, u skladu s odlukama dvaju ministarstava obrane o suradnji.

Ministar vanjskih poslova Regije Irački Kurdistan Mustafa Falah Bekir pred novinarima je izrazio zahvalnost Hrvatskoj na sudjelovanju u antiterorističkoj koaliciji, istaknuvši da je Kurdistan suočen s najbrutalnijom terorističkom organizacijom na svijetu i izrazivši ponos zbog svega što pešmerge čine u borbi protiv nje.

No istodobno je napomenuo kako je bojišnica na kojoj se Kurdi bore protiv IS-a duga 1500 kilometara i, iako su zahvalni na potpori koju su dosad dobili, pešmergama treba još oružja, streljiva i obuke kako bi dobili taj rat.

“Borimo se za slobodni svijet i vjerujemo da zaslužujemo trajnu potporu”, rekao je ministar Bekir.

Zahvalio je Hrvatskoj i na svemu što je dosad učinila u području humanitarne pomoći za prognanike unutar Iraka i izbjeglice iz Sirije.

“Nama treba pomoć kako bismo mi mogli pomoći tim ljudima,… želimo im dati nadu u bolju budućnost”, kazao je.

“Nastavit ćemo borbu protiv IS-a i ostavit ćemo otvorena vrata onima koji traže sigurnost, ali nam treba pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice”, istaknuo je.

Kurdski ministar dodao je kako je hrvatskom ministricom razgovarao i o drugim područjima suradnje, poput pružanja liječničke pomoći ranjenim pešmergama u inozemstvu, ali i gospodarskoj suradnji, razvitku međusobnih odnosa na institucionalnoj razini između regionalnih vlasti Kurdistana i Hrvatske, jačanju ženskih prava i pomoći ugroženim manjinskim zajednicama poput jezida i kršćana.

Komentiraj