U bečkom Muzeju povijesti otvorena izložba o najstarijem rudniku zlata u Europi

Grad Beč

U bečkom Muzeju povijesti umjetnosti otvorena je izložba posvećena najstarijem rudniku zlata u Europi i u njemu pronađenom najvećem blagu brončanog doba. Riječ je o rudniku Ada Tepe u današnjoj Bugarskoj, čije se senzacionalno otkriće dogodilo prije svega nekoliko godina.

Bugarske institucije u suradnji s Austrijskom akademijom znanosti od 2016. godine uz pomoć najnovijih postupaka analize istražuju potiče li možda zlato od kojeg su napravljena i legendarna blaga Troje ili mikenske grobnice upravo iz ovog rudnika.

Aktualna znanstvena saznanja polazna su točka izložbe bečkog Muzeja povijesti umjetnosti, koja se između ostalog bavi i međutrgovačkim kontaktima iz brončanog doba te funkcijom zlata kao statusnog simbola elita tog vremena.

Izložba uz pomoć tristotinjak pronalazaka i virtualne rekonstrukcije rudnika prikazuje svakodnevni život ljudi koji su tamo radili. Centralnu točku izložbe predstavlja blago iz Vălčitrăna teško oko 12.5 kilograma, koje simbolički predstavlja bogatstvo i tehničke sposobnosti tadašnjeg vremena.

Kontinuitet značaja koje je 3 500 godina staro bugarsko zlato imalo kroz povijest bit će u okviru izložbe prikazano i na remek-djelima helenističke i rimske epohe.

Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja.

Blago iz rudnika Ada Tepe
Zlato iz rudnika Ada Tepe obrađivali su majstori

Komentiraj