U 81. godini preminuo Zvonko Špišić

Hrvatski skladatelj, interpretator šansone, tekstopisac, aranžer i likovni umjetnik Zvonko Špišić preminuo je noćas u 81. godini, javlja portal Ravno do dna.

“Zadužio je Društvo na mnoge načine, od autorskog rada do uspješnih angažmana u HDS-u. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, te od 1984. do 1988. godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Direktor Zagrebačkog festivala bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja – ali najtrajnije od svega, iza njega ostaju njegove pjesme. Više informacija o ispraćaju g. Špišića objavit ćemo uskoro”, stoji u Facebook objavi Hrvatskog društva skladatelja.

Rodio se 26. veljače 1937. godine u Zagrebu. Glazbom se profesionalno počeo baviti 1958. godine. Glazbenu školu nije završio već je bio samouk. Objavio je preko 320 skladbi, te je za svoj rad primio šezdesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Kao likovni umjetnik priredio je 18 samostalnih i veliki broj skupnih izložbi. Objavio je tri knjige s tekstovima svojih pjesama, od kojih mnogi spadaju u antologiju hrvatske lirike.

U glazbenom opusu najpoznatije su mu skladbe koje se vežu uz Zagreb poput “Zagrebečke španciracije”, “Grič u suncu, Grič u seni” , “Trešnjevačka balada”, “Zagrebačko ljeto”, “Zagreb i ja”, “Zakaj volim Zagreb”, “Od Selske do vječnosti”, “Tango argentino”, “Trešnjevački plac”, “Stari dečki”, “Pisme gosponu J. Prevertu v Pariz” i mnoge druge.

Komentiraj