U 3. maju položena kobilica za “Eclipse II”, najluksuzniji polarni kruzer na svijetu

U srijedu je u brodogradilištu 3. maj položena kobilica Eclipse II, najluksuznijeg polarnog kruzera na svijetu.

U narednim tjednima tvrtka MKM Yachts, podružnica australske grupacije Scenic u Hrvatskoj, u prvoj fazi radova, pojačat će tim od stotinu hrvatskih inženjera brodogradnje i projektanata koji će u 3. maju raditi na izgradnji luksuznog plovila s čak 6 zvjezdica, čiji je rok isporuke prvi kvartal 2023.

Svečanosti polaganja kobilice za najnoviji brod u Scenicovoj floti koji se gradi po modelu „Scenic Eclipsea“, najluksuznijeg polarnog kruzera na svijetu izgrađenom 2019. u pulskom Uljaniku, a koji po svojoj opremljenosti predstavlja vrhunac suvremene tehnologije, nazočio je u srijedu i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji ministra gospodarstva, Tomislava Ćorića, te ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića.

“Vlada RH dala je punu podršku projektu izgradnje serije pet polarnih kruzera kroz partnerstvo tvrtke MKM Yachts i 3. maja te smo poduzeli sve potrebne preduvjete da se osigura nastavak proizvodnje u 3. maju. Možemo reći da ovaj projekt predstavlja novi koncept hrvatske brodogradnje koji se razvija na načelima odgovornosti, transparentnosti i namjenskom korištenju sredstava. Današnje polaganje kobilice za „Eclipse II“ rezultat je naših zajedničkih napora i vjerujemo da će ovim projektom i onima koji će uslijediti nakon njega, kriza u brodograđevnom sektoru biti iza nas te da će Rijeka i njezini radnici još jednom dokazati kakvi se kvalitetni brodovi grade u 3. maju. Znam da je ovo brodogradilište simbol Grada Rijeke, ali ujedno je i ključni pokretač gospodarskih aktivnosti za cijelu Primorsko – goransku županiju”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

PHOTO: Press

Polaganjem kobilice na „Eclipse II“ započinju intenzivni radovi na gradnji čeličnog trupa, a brod će, poput svojeg prethodnika, predstavljati hrvatski proizvod vrhunske kvalitete. Dugačak 168 metara, širine 21,5 metara, izgradit će se u skladu s najstrožim ekološkim standardima te će moći ugostiti ukupno 220 putnika, a od drugih će se brodova sličnih karakteristika izdvajati razinom luksuza koju nudi.

“Prije šest godina u Puli imali smo viziju o tome kakve brodove želimo proizvoditi – najluksuznije i tehnološki najnaprednije polarne kruzere kakvih dotad nije bilo na tržištu. Unatoč svim izazovima, u tome smo uspjeli. Izgradili smo brod koji uspješno plovi svim morima, uključujući polarna i tropska mora. Veliki uspjeh broda i povratne informacije naših putnika bile su izvanredne, što nas je dodatno ohrabrilo i donijelo spoznaju da za ovakvim tipom plovila postoji velika potražnja. Ovim putem se još jednom zahvaljujem našim partnerima u 3. maju, kao i Vladi RH na pruženoj podršci te osobno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je prepoznao našu viziju i omogućio da je ostvarimo u Hrvatskoj”, poručio je Glen Moroney, vlasnik Scenic grupe.

Komentiraj