Tvornica kažnjena jer je radnica teško oboljela: “Budi se noću s teškom astmom, guši se…”

Presudom jednog zagrebačkog suda ovih je dana 65-godišnjoj bivšoj radnici Labuda zbog profesionalne bolesti i gubitka radne sposobnosti dosuđena odšteta u iznosu od 40 tisuća eura. Od zaštitne opreme koja joj je bila potrebna na radnome mjestu izloženom brojnim štetnim kemikalijama, žena je imala samo – borosane i rukavice.

Prema navodima sudskog vještaka, tužiteljica boluje od vrlo teške i trajne astme, a navodi i kako je vrlo važnu ulogu imala i profesionalna izloženost aerozagađenjima radnog mjesta (tvornica deterdženta). Osim toga, istaknuo je i da se 65-godišnja žena “ne usuđuje učiniti ni najmanji napor”, kao i da je “usporena, spava s dva jastuka, noću se budi ‘sto puta’ s osjećajem gušenja”.

U Labudu su tvrdili da je radnica bila zaposlena na radnom mjestu “tehničara pripreme rada”, a opis tog radnog mjesta “obuhvaća isključivo administrativne poslove te u obavljanju poslova tog radnog mjesta nije bila u kontaktu sa sirovinama ni kemikalijama”.
Sud je pak utvrdio da to ne odgovara istini. I radnica je u svojem iskazu upozorila kako je u Labudu radila gotovo 40 godina te “je cijeli radni vijek radila na pripremi za proizvodnju i u okviru svojih poslova morala je odlaziti u skladište i pogon proizvodnje“, navodi portal Danica.hr.

“Od zaštitne opreme imala sam kutu i borosane i tako je bilo propisano, s time da su jedino radnici u pogonu miješanja imali kompletnu zaštitnu opremu, odnosno radno odijelo, zaštitne maske, kape, rukavice, naočale”, izjavila je nekadašnja radnica Labuda.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner