Tvorci Instagrama vraćaju se nakon četiri godine od prodaje tvrke Meti. Artifact je njihova nova aplikacija za budućnost

Nakon više od četiri godine što su osnivači Instagrama napustili tvrtku, vratili su se s novom aplikacijom.

Kevin Systrom i Mike Krieger u utorak su najavili lansiranje Artifacta, aplikacije koja obećava “personalizirani feed vijesti” pokretan umjetnom inteligencijom.

U objavi na Instagramu Krieger je rekao da su on i Systrom “radili s talentiranim timom” više od godinu dana na pokretanju usluge. “Postupno puštamo ljude unutra kako se širimo”, napisao je Krieger. Lista čekanja za učlanjenje otvorena je za javnost u utorak.

Za razliku od Instagrama, aplikacija je više fokusirana na članke nego na fotografije. Artifact će preporučiti sadržaj na temelju interesa i omogućiti raspravu s prijateljima, prema Platformeru, koji je prvi izvijestio o lansiranju. Glavni feed prikazivat će popularne članke od velikih medijskih organizacija do manjih blogera, a korisnički feed bit će personaliziraniji na temelju onoga što klikne.

Lansiranje dolazi u vrijeme obnovljenih aktivnosti u svijetu društvenih medija. Nakon preokreta i neizvjesnosti na Twitteru pod novim vlasnikom Elonom Muskom, brojne su novije usluge pronašle privlačnost pomažući korisnicima da dobiju vijesti i osobna ažuriranja u feedu. U međuvremenu, brzi uspon TikToka nastavlja tjerati brojne aplikacije, uključujući Instagram, da kopiraju njegove značajke.

Platformer je opisao je Artifact kao “TikTok za tekst” i moguće “čak i iznenadni napad na Twitter”.

Nakon što su zajedno pokrenuli Instagram 2010., Systrom i Krieger prodali su aplikaciju Meti za 1 milijardu dolara 2012. Par je napustio Instagram 2018., a izvještaji su u to vrijeme sugerirali da je do odlaska došlo zbog napetosti s izvršnim direktorom Markom Zuckerbergom oko smjera aplikacije i želji da ga dalje inkorporiraju u Facebook.

“Jedno od ključnih obilježja Instagrama je njegova neovisnost i jedinstvenost od Facebooka. Osnivači su to strogo čuvali”, rekla je tada za CNN Debra Aho Williamson, glavna analitičarka u eMarketeru.

Systrom i Krieger su od tada radili na pothvatu usmjerenom na društvene aplikacije budućnosti, piše Platformer. Artifact je prvi proizvod tog pothvata.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]