TURKOVIĆ: “Milanovićevo odlikovanje Jeliću otežava pomirenje”

Poštovanje i odlikovanje potencijalnih ratnih zločinaca baca sjenu na potragu žrtava za pravdom, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, komentirajući odličje koje je predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak u Kninu uručio zapovjedniku Specijalne policije Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću, optuženom za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru 1993. godine.

KNIN: Milanović odlikovao generale iz Oluje, odličje uručio i Zlatanu Miji Jeliću

U izjavi za Al Jazeeru English, Turković je podsjetila kako su suđenja za ratne zločine u BiH u mnogo slučajeva izostala jer su mnogi optuženici pobjegli u Srbiju ili Hrvatsku. “Dvojno državljanstvo s tim državama onemogućilo je Tužiteljstvu BiH da te ljude vrati u BiH, jer obje zemlje odbijaju izručiti svoje državljane kako bi im se sudilo za zločine počinjene izvan tih zemalja”, objasnila je Turković.

“Ta neiskrenost namjere hrvatskog predsjednika da odlikuje osobu koja aktivno bježi od pravde nastavlja prožimati taj ‘okvir nepravde’, koji ne pokazuje znakove popuštanja, i pogoršava izglede za regionalno pomirenje”, kazala je ministrica vanjskih poslova BiH.

Komentiraj