KNIN: Milanović odlikovao generale iz Oluje, odličje uručio i Zlatanu Miji Jeliću

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je večeras na kninskoj tvrđavi, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, zapovjednike i postrojbe koji su sudjelovali u Oluji, a odličje je uručio i zapovjednik Specijalne policije Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću, optuženom za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru 1993. godine.

Prijem je počeo u 20 sati, a prvi je govorio general Ante Gotovina. “Puno je vremena prošlo od rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro. Hvala Vam, gospodine predsjedniče, na odlukama da odlikujete postrojbe iz Domovinskog rata”, kazao je Gotovina u kratkom govoru.

Milanović je kazao je vrijeme obilježavanja Oluje “vrijeme je da budemo zajedno, i sjetimo se kako je mala grupa ljudi izložila svoj život za hrvatsku naciju i državu” Rat koji nam je bio nametnut bio je pravedan, nažalost nužan, i u njemu, usprkos nekim posrnućima, nismo pali u moralnu katastrofu”, kazao je.

“Bilo je pokušaja da se rat proglasi udruženim zločinačkim pothvatom. To nije uspjelo. Velika je stvar što će se proslavi pridružiti i više građane nego ranije”, kazao je, dodajući kako su odlikovanja postrojbama HVO-a za sudjelovanje u Oluji “dug časti. “To nije usmjereno ni protiv koga”, naglasio je.

“Ratovi su gotovi. Hrvatska ih je za dugo vrijeme dobila”, zaključio je svoj govor Zoran Milanović, a potom je uručio odlikovanja.

Odlikovani su generali Miljenko Crnjac, Đuro Dečak, Marijan Mareković, Rahim Ademi, Luka Džanko, Damir Krstičević i Ante Kotromanović, Nojko Marinović i Vinko Vrbanac.

Uime postrojbi HVO-a kojima su zapovijedali, odlikovanja su primili i generali HVO-a Antun Luburić, Stanko Sopta, Ilija Nakić, Mato Bilonjić i Zlatan Mijo Jelić.

Uime odlikovanih zahvalio je general Đuro Dečak, istaknuvši naročitu zahvalu zbog odlikovanja postrojbama HVO-a.

 

Komentiraj