Turković: Dogovoren sastanak hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH

Dogovoren je “sastanak” hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH, izjavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon današnjeg sastanka s dužnosnicima Novog Grada, gradića na Uni u BiH preko puta Trgovske gore, gdje Hrvatska planira sagraditi odlagalište radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško.

N1 prenosi da je Turković kazala kako je poslije jučerašnjeg boravka u Zagrebu, gdje je bila zajedno s predsjednikom SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, nekoliko puta razgovarala s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom o problemu Trgovske gore, kao i da nastavljaju razgovarati o tome.

“Dogovoren je sastanak Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Bit će to nastavak zadnjeg sastanka iz 2017. održanog u Sarajevu, pa sada treba biti u Hrvatskoj. Svi ministri iz Vijeća ministara trebali bi biti na tom sastanku, da svatko osvijetli probleme između dviju zemalja kako bi se odnosi razvijali kako želimo”, kazala je Turković, ne precizirajući datum sastanka.

Precizirala je kako se očekuje da se na tom sastanku “riješi i pitanje Trgovske gore”. Ministrica je dodala kako “hrvatski Sabor nikad nije donio odluku da je Trgovska gora definitivni lokalitet za smještanje radioaktivnog otpada” te da se razmatraju i druge lokacije. “Mnogo aktivnosti se poduzima prema Trgovskoj gori, ali to nije definitivni lokalitet”, kazala je Turković.

Mještani Dvora na Uni u Hrvatskoj i Novog grada u BiH, koji su jedan preko puta drugoga a oba na prilazima Trgovskoj gori, već se godinama jednodušno protive gradnji nuklearnog odlagališta u njihovoj neposrednoj blizini.

Komentiraj