Trumpov pristup vanjskoj politici nekonvencionalan, ‘remetilački’

EPA/JIM LO SCALZO

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa u srijedu je, uoči prvog susreta američkog predsjednika s palestinskim čelnikom, kazao da je pristup njegovog šefa vanjskoj politici “remetilački”, ističući da bi upravo taj nekonvencionalni način u konačnici mogao stvoriti uvjete za stabiliziranje Bliskog istoka.

Na domaćem i stranom terenu vlada velika skepsa glede šansi predsjednika Trumpa da na susretu s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom dogovori neki bitan pomak glede obnove mirovnog procesa, no njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster je u utorak na proslavi izraelskog Dana nezavisnostiu Washingtonu kazao da Trump “nema vremena debatirati o doktrini” već će dovesti u pitanje propale politike iz prošlih vremena.

Trumpova nepredvidljivost uzdrmala je jednako diljem svijeta i njegove prijatelje i protivnike i neki analitičari sumnjaju da Trump može uspjeti tamo gdje desetljećima podbacuju iskusni bliskoistočni diplomati.

“Predsjednik nije previše strpljiva osoba. Neki ga opisuju kao remetilačkim faktorom. I u pravi su, ali to je dobro jer više ne možemo ulagati u politike koje ne promiču interese i vrijednosti SAD-a i naših saveznika”, kazao je McMaster.

Trumpov susret s Abbasom, čelnikom Palestinske uprave koji uživa potporu Zapada, biti će još jedan test za Trumpa jer će pokazati da li misli ozbiljno kada zaziva “konačni sporazum” o miru između Izraela i Palestinaca koji je stalno izmicao njegovim prethodnicima. Abbas posjećuje Bijelu kuću nakon što je to u veljači učinio izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji ne pamti dobre dane u odnosu s prethodnim američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Iako su očekivanja niska, radi se na planu posjete Trumpa izraelskom čelniku u Jeruzalemu, a moguće i Abbasu na Zapadnoj obali. Kao datumi navode se 22. i 23. svibnja i za sada nitko ne želi potvrditi taj posjet.

Abbas, koji kontrolira Zapadnu obalu dok militantni Hamas vlada Gazom, pod pritiskom je domaće javnosti da pred Trumpom ne pristane na ustupke. Nabil Abu Rdainah, Abasov glasnogovornik, kazao je da je palestinsko čelništvo “privrženo političkom smjeru koje vodi prema stvarnom miru”.

Palestinski dužnosnici pojašnjavaju da će Abbasu biti teško vratiti se za pregovarački stol bez već poznatog preduvjeta – prestanka izgradnje židovskih naselja na području koje je Izrael pripojio 1967., a koje Palestinci žele za svoju državu. Za sada je također nejasno da li Trump podržava rješenje s dvije države.

“Nema razloga da ne bude mira između Izraela i Palestinaca – baš nikakvog razloga”, poručio je prošli tjedan Trump.

Komentiraj