Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump obećao je u srijedu da će povećati izdvajanja za vojsku i da će u prva 30 dana u Bijeloj kući zatražiti od vojske plan za pobjedu nad džihadističkom Islamskom državom.

Svoju obrambenu platformu republikanski kandidat iznio je u srijedu uoči foruma NBC u New Yorku o obrani na kojem treba odmjeriti snage sa svojom demokratskom protukandidatkinjom Hillary Clinton koja će govoriti prva. Dvoje kandidata koji po anketama vode mrtvu utrku, treba pokazati što se od njih može očekivati na području nacionalne sigurnosti koja će biti središnja tema u trima predsjedničkim debatama u rujnu i listopadu.

“Predlažem novu vanjsku politiku fokusiranu na promicanje američkih temeljnih nacionalnih interesa, promicanje regionalne stabilnosti i smanjivanje napetosti u svijetu. To će zahtijevati preispitivanje neuspjelih politika”, rekao je Trump pristašama u Philadelphiji prikazujući se kao zaštitnik tradicionalnih republikanskih vrijednosti kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti.

Trump je kazao da će zatražiti od čelnika Pentagona da u roku od 30 dana iznesu plan koji će omogućiti pobjedu nad džihadističkim Islamskom državom i njezino uništenje ako pobijedi na izborima 8. studenoga.

Zatražio je stotine novih brodova, zrakoplova i podmornica i obećao da će angažirati tisuće novih vojnika, kao i razvoj modernog sustava proturaketne obrane, a počeo bi s modernizacijom 22 mornaričke krstarice što bi stajalo 220 milijuna dolara po brodu.

Mornarička pješadija s 36 bataljuna, ratna mornarica s 350 brodova i podmornica i ratno zrakoplovstvo s najmanje 1200 bojnih zrakoplova, njegova su želja.

Trump je upozorio da je Amerika u opasnosti kao nikada prije i da joj prijete neprijatelji kao što su islamisti, Sjeverna Koreja i Kina te je okrivio predsjednika Obamu i njegovu bivšu državnu tajnicu Clinton da su dopustili da SAD izgubi globalni utjecaj.

Kritizirao je također Obamu što želi smanjiti broj američkih vojnika na 450.000 i obećao da će ih on imati 540.000.

Pozvao je na “mir putem snage”, kako je kazao bivši predsjednik Ronald Reagan, i obećao “diplomaciju a ne uništenje”, ističući kako želi “stabilan i miran svijet, s manje sukoba i više zajedništva”.

Trump se mora dosta potruditi da bi bio uvjerljiv u vanjskoj politici. Mnogi stručnjaci za nacionalnu sigurnost iz bivših republikanskih administracija smatraju da nije sposoban za Bijelu kuću zbog svojeg temperamenta i nedovoljno političkog iskustva.

Veterani i rodbina ubijenih američkih vojnika upozorili su u srijedu na novinskoj konferenciji ispred Trumpova tornja u New Yorku da on nije spreman da postane vrhovnim zapovjednikom američkih oružanih snaga.

Trump je kazao da će novac za jačanje vojske osigurati tako što će podići ograničenja za obrambeni proračun koja je uveo Kongres 2011. godine.

Najavio je također da će tražiti reforme proračuna i smanjenje savezne administracije, da će iskorijeniti neučinkovitosti u vladinoj potrošnji i prikupiti milijarde dolara neplaćenih poreza.

“Nekad moramo smanjiti birokraciju, samo nam to stoji na putu”, rekao je.

Naglasio je također da bi tražio od zemalja kao što su Njemačka, Saudijska Arabija i Japan da izdvoje više novca za sigurnost koju im pruža SAD, napominjući da je i to jedan od način da se osigura dodatni novac.

Nove prihode planira osigurati i jačanjem domaće proizvodnje energije.

Koliko bi jačanje američkih oružanih snaga točno stajalo nije, međutim, kazao.

Demokratkinja Hillary Clinton nastoji skrenuti pozornost javnosti na Trumpov temperament i dovodi u pitanje njegovu sposobnost da postane predsjednik s obzirom na njegovu žestoku retoriku, primjerice proglašavanje Obame “osnivačem Islamske države”.

No, ni on niti ona ne stoje dobro kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti, po ispitivanju Ipsosa iz kolovoza, u kojem su ispitanici bili izjednačeni u odgovorima na pitanje “koji bi nas predsjednički kandidat bolje štitio?”

Trump optužuje Clinton za “vojni avanturizam” zbog načina na koji je rješavala sukobe u Libiji i na Bliskom istoku dok je bila Obamina državna tajnica od 2009. do 2013., smatrajući da je ostavila Bliski istok u rasulu.

“Vanjska politika Hillary Clinton može se svesti na dvije riječi: neuspjeh i smrt”, kazao je.

Trump bi pak na Bliskom istoku surađivao s vladama čak i ako nisu nužno jake demokracije, rekao je jedan njegov bliski suradnik.

Zadnje ispitivanje Ipsosa za Reuters pokazalo je da Trumpa podržava 40 posto birača, a Clinton 39 posto.

Komentiraj