Trump upozorio Kubu da je odgovorna za zaustavljanje napada na diplomate

EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da je Kuba odgovorna za zaustavljanje napada na američke diplomate u kojima je narušeno zdravlje 22 diplomata na tom otoku.

“Mislim da je Kuba odgovorna. Vjerujem to i to je veoma neobičan napad, ali mislim da je Kuba odgovorna”, rekao je predsjednik, odgovarajući na pitanje misli li da Kuba može zaustaviti napade na Amerikance na svom tlu. Trump je odgovarao na novinarska pitanja ispred Bijele kuće.

R. C. Hammond, jedan od najbližih savjetnika američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, potvrdio je na Twitteru za AFP da je Kuba “odgovorna za zaustavljanje (takvih napada) i za zaštitu (američkih) diplomata”.

Američka administracija nije službeno optužila kubansku vladu da je naredila te napade, ali je sve nezadovoljnija njezinom nesposobnošću da pronađe krivce.

Afera navodnih tajanstvenih “napada” na zdravlje američkih diplomata u Havani otkrivena u kolovozu potaknula je diplomatsku krizu s Washingtonom.

SAD je nakon toga povukao polovinu svog diplomatskog osoblja s Kube i protjerao 15 kubanskih diplomata s američkog teritorija.

Washington je usto prekinuo pružati konzularne usluge u kubanskoj prijestolnici, ostavljajući u neizvjesnosti tisuće Kubanaca koji se privremeno ili trajno žele pridružiti svojoj obitelji, napose na Floridi gdje živi više od dva milijuna kubanskih iseljenika i njihovih potomaka.

Komentiraj