EPA/MICHAEL REYNOLDS

Trump se na Twitteru okomio na Comeya

Američki predsjednik Donald Trump okomio se u subotu na Jamesa Comeya nakon što je New York Times objavio da je FBI otvorio istragu o tomu je li Trump surađivao s Rusijom nakon što je smijenio direktora tajne službe Jamesa Comeya u svibnju 2017.

Times u članku objavljenom u petak piše da je FBI bio zabrinut zbog Trumpova ponašanja pošto je on otpustio Comeya te je započeo istragu o tomu je li Trump, svjesno ili nesvjesno radio za Rusiju i protiv američkih interesa.

U nizu tvitova objavljenih u subotu Trump Comeya naziva “potpunim ljigavcem” i “pokvarenim murjakom” te dodaje da su ga “baš svi željeli otpustiti”.

“Bio sam PUNO oštriji prema Rusiji od Obame, Busha ili Clintona”, napisao je Trump te dodao da je “slaganje s Rusijom dobra, a ne loša stvar”.

Istraga FBI-a je bila fokusirana na dva aspekta: protuobavještajni i kazneni.

Kada je riječ o protuobavještajnom aspektu, cilj je bio da se utvrdi je li Trump svjesno ili nesvjesno radio za Moskvu, dok se kazneni odnosio na Comeyjevu smjenu, navodi list, dodajući da se ne zna traje li i dalje istraga o protuobavještajnim sumnjama.

FBI je po pisanju lista sumnjao u moguću povezanost Trumpa s Rusijom od predsjedničke kampanje 2016. No nije otvorio istragu dok nije smijenio Comeyja, koji je odbio poslušati ga i prekinuti prve istrage o mogućem dosluhu s Rusijom.

Trump, koji kategorički niječe sve takve optužbe, redovito kritizira posebnog istražitelja Muellera, smatrajući njegovu istragu “lovom na vještice” i pokušajem njegove delegitimizacije.

Muellerova istraga dovela je do više optužnica i osuda Trumpovih bliskih suradnika.

Odvjetnik Michael Cohen dobio je tri godine zatvora zbog kršenja propisa o financiranju predizbornih kampanja.

Paul Manafort, koji je jedno vrijeme bio direktor Trumpovog predizbornog tima, osuđen je zbog financijskih malverzacija povezanih s aktivnostima u Ukrajini prije izbora 2016.

Michael Flynn, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, priznao je pak da je lagao istražiteljima o svojim kontaktima s ruskim dužnosnicima.

Komentiraj