Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu kako njegova administracija, suprotno onome što je najavljivao u predizbornoj kampanji, neće proglasiti Kinu “manipulatorom valutom”, ali je priznao kako američki dolar “postaje prejak”, što će se negativno odraziti na gospodarstvo.

U intervjuu za list The Wall Street Journal, Trump je također kazao kako bi volio da se američke kamatne stope zadrže na niskim razinama.

“Kina ne manpulira svojom valutom”, rekao je Trump. Njegova je izjava u suprotnosti s predizbornim obećanjem da će proglašenje Kine valutnim manipulatorom biti prvi potez njegove administracije u sklopu planiranog smanjenja kineskog uvoza u SAD.

Glasnogovornik američkog ministarstva financija potvrdio je da polugodišnje izvješće toga ministarstva o valutnim praksama vodećih trgovinskih partnera, koji će biti objavljen koncem ovog tjedna, neće imenovati Kinu kao valutnog manipulatora.

Razlog promjene Trumpova stava, kako prenosi Wall Street Journal, leži u činjenici da Kina već mjesecima ne manipulira juanom, kao i procjeni da bi takav korak u ovome trenutku doveo u pitanje Trumpove pregovore s Pekingom o suočavanju sa sjevernokorejskom prijetnjom.

SAD je Kinu posljednji puta označio kao manipulatora valutom 1994. godine.

Komentiraj

FOTO:EPA/JEROME FAVRE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.