TRUMP “PKK možda i veća prijetnja nego Islamska država”

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u srijedu da je Kurdistanska radnička stranka (PKK) koja desetljećima gerilski ratuje protiv Turske “možda” i veća “teroristička prijetnja” od džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS).

“PKK, koji pripada Kurdima, kao što znate, možda je i gora u smislu terorizma i u mnogo aspekata i veća teroristička prijetnja nego IS”, izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Turska je prošli tjedan počela ofenzivu na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije koju smatra sirijskim ogrankom PKK-a pošto su se iz te zone povukle američke snage.

Braneći snažno svoju odluku o povlačenju sa sjevera Sirije, Trump je kazao da ni u kojem slučaju nije svome turskome kolegi dao zeleno svjetlo za vojnu ofenzivu, a što mu pripisuju brojni kritičari.

“Nisam mu dao zeleno svjetlo. Kada to kažete, u krivu ste”, rekao je. “Naprotiv, bilo je potpuno suprotno od zelenog svjetla. Ponajprije, gotovo da ondje i nismo imali vojnika. Većinom su otišli”.

“Neću se upletati u rati između Turske i Sirije”, rekao je nekoliko sati prije odlaska svog potpredsjednika Mikea Penca i državnog tajnika Mikea Pompea u Ankaru gdje će razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Situacija je takva da Turska zauzima dijelove Sirije. Sirija nije zadovoljna. Neka oni pronađu rješenje”, rekao je i objasnio da je to njihovo pitanje koje nema veze sa Sjedinjenim Državama.

Umanjio je važnost sirijske krize kazavši da je riječ o sukobu između Turske i Sirije te da je “u redu” da Rusija pomaže Damasku.

“Naši vojnici nisu u opasnosti, kao što ne bi ni trebali biti, dok se dvije zemlje sukobljavaju oko teritorija koji nema nikakve veze s nama. A Kurdi su sada puno sigurniji”, kazao je Trump očito misleći na dolazak ruskih i sirijskih vojnika na taj teritorij.

Predsjednik je također rekao da Kurdi “nisu anđeli”.

U međuvremenu su zastupnici Trumpove Republikanske stranke predstavili prijedlog zakona o sankcijama Turskoj kojima bi bili pogođeni najviši dužnosnici turske vlade i vojske.

Prijedlog zakona također poziva na nametanje dodatnih sankcija Turskoj zbog kupnje ruskih sustava zračne obrane S-400, a predviđa i neizdavanje viza pojedinim dužnosnicima turske vlade. Osim toga, traži se izvješće o imovini turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Trump je također kazao da je Turska članica NATO-a i da se partneri u savezu trebaju slagati.

“Turska je članica NATO-a. Trebali bismo se slagati sa članicom NATO-a”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Ustvrdio je da je američko strateško oružje u Turskoj sigurno i dodao je da je američka zračna baza ondje “velika, moćna zračna baza”.

Pence je početkom tjedna rekao da putuje u Ankaru kako bi je zatražio “da prekine invaziju” na Siriju i da “odmah proglasi prekid vatre”.

Komentiraj