EPA/Zach Gibson / POOL

Trump osudio ‘rasističko nasilje’ u Charlottesvilleu

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je oštro osudio “rasističko nasilje” u kojemu je u subotu u Charlottesvilleu jedna osoba poginula a dvadesetak je ozlijeđeno, osudivši “bjelačke suprematiste, KKK i neonaciste” čije su vrijednosti protivne američkima.

“Rasizam je zlo”, istaknuo je Donald Trump kojemu su bile upućene salve kritika zbog toga što nije jasno osudio nasilje ekstremnih desničara u svojoj prvoj izjavio o tom pitanju koju je dao u subotu.

“Svi koji su u rasističkom nasilju ovog vikenda počinili kaznena djela, morat će za to odgovarati na sudu, pravda se mora zadovoljiti”, rekao je u kratkoj izjavi u Bijeloj kući.

“Bez obzira na boju kože, svi živimo s istim zakonima i poštujemo istu zastavu”, dodao je.

“Oni koji u njezino ime posežu za nasiljem kriminalci su i lupeži, među njima KKK, neonacisti i bjelački suprematisti (…) koji se protive svemu što je nama Amerikancima sveto”, rekao je.

Američki predsjednik je u svojoj izjavi u golferskom odmaralištu u Bedminstreu u New Jerseyju u subotu osudio nasilje, ali je rekao da odgovornost “dolazi s više strana”.

Tridesetdvogodišnja žena je poginula u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields zaletio automobilom u protuprosvjednike. Sudac mu je u ponedjeljak odredio pritvor na neodređeno vrijeme.

Komentiraj