Trump obećao jačanje sankcija nakon sjevernokorejskoga ispaljivanja projektila

EPA/SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Sjedinjene Države pripremaju nove mjere da kazne Sjevernu Koreju zbog zadnjeg ispaljivanja balističkog projektila duljeg dometa, rekao je u srijedu američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

“Danas će Sjevernoj Koreji biti nametnute dodatne jače sankcije. Ta će se situacija riješiti!”, napisao je na Twitteru Trump nakon telefonskog razgovora s kineskim predsjednikom Xijem.

Balistički projektil, koji je pao u Japansko more, lansiran je u utorak u 18.17 sati po GMT-u iz Sain Nija na zapadu zemlje. Projektil je letio na većoj visini od svih prijašnjih projektila koji su dosad ispaljeni iz Sjeverne Koreje, prema podacima američkog ministarstva obrane.

Trump je rekao da je razgovarao s Xijem o sjevernokorejskim “provokativnim akcijama”.

U telefonskom razgovoru Trump je naglasio odlučnost SAD-a u obrani svojeg teritorija i svojih saveznika od “sve veće prijetnje koju predstavlja sjevernokorejski režim”, rekla je Bijela kuća.

Novi interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong-15 sposoban je nositi nuklearnu bojnu glavu i što znači da je Pjongjang “konačno ostvario veliki povijesni cilj te postao nuklearna sila u punom smislu”, rekao je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u izvješću koje je objavila državna novinska agencija KCNA.

Omiljena televizijska voditeljica sjevernokorejskog režima Ri Chun-Hee, uobičajeno zadužena za važne objave, pročitala je na televiziji vijest o tom uspjehu.

“Kim Jong-un je ponosno izjavio da smo napokon ostvarili naš veliki povijesni cilj i postali nuklearna sila”, rekla je.

“Velik uspjeh u ispitivanju ICBM-a Hwasong-15 je pobjeda koja nema cijenu a izvojevao ju je herojski narod” Sjeverne Koreje.

Službena glasila su izvijestila o dosad najmodernijem oružju.

“Oružani sustav tipa ICBM Hwasong-15 je interkontinentalni projektil opremljen teškom i golemom bojnom glavom kojom se može gađati čitav američki kontinent”, piše KCNA.

Pjongjang tvrdi da je projektil dosegnuo visinu od 4.475 km i pao 950 km od lansirne rampe.

Komentiraj