Svijet
Decoration icon

SAD

Trump i Guterres razgovarali u sjeni američke prijetnje rezanja novca za UN

Autor:

epa05893278 United Nations Secretary-General Antonio Guterres addresses Security Council members on United Nations peacekeeping operations at the United Nations Headquarters in New York, USA, 06 April 2017.  EPA/JASON SZENES

Glavni tajnik UN-a Antonio Guerres sastao se u petak u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom prvi put otkako su obojica preuzeli dužnosti i u vrijeme američke prijetnje rezanja uplata u fond svjetske organizacije i njezinih agencija.

Guterres se sastao s Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom, a zatim “je imao prigodu sastati se i s predsjednikom Trumpom”, rekao je UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric.

“Glavni tajnik i predsjednik dogovorili su ponovni sastanak u bliskoj budućnosti”, dodao je Dujjaric i rekao da su  “konstruktivno razgovarali o suradnji između Sjedinjenih Država i Ujedinjenih naroda”.

Veleposlanici u Vijeću sigurnosti UN-a trebaju se sastati s Trumpom u Washingtonu u ponedjeljak.

Trump je predložio 28-postotno smanjenje novca za diplomaciju i pomoć inozemstvu, a to uključuje i manje novca koji SAD uplaćuje UN-u i njegovim agencijama te smanjenje novca za mirovne snage koje bi, prema najavama, SAD po novome trebao financirati samo do 25 posto.

SAD je najveći uplatitelj UN-a, 22 posto od 5,4 milijarde za opći proračun te 28,5 posto UN-ova proračuna za mirovne operacije koji iznosi 7,9 milijarda dolara.

SAD trenutačno duguje UN-u 896 milijuna dolara za opći proračun.

UN-ove agencije kao što su Svjetski program za razvoj (UNDP), UN-ova zaklada za djecu (UNICEF) i UN-ov populacijski fond (UNFPA), države članice financiraju dragovoljno.

State Department je ovaj mjesec najavio da prestaje financirati UNFPA-u, međunarodnoj agenciji za planiranje obitelji te zdravstvenu skrb majke i djece u više od 150 zemalja, zbog sudjelovanja u programu prisilnih pobačaja ili nedobrovoljnih sterilizacija u Kini.

Guterres je upozorio da bi rezanje američkog novca imalo “razorne učinke” na već ranjive populacije žena i djevojčica.

U 2016. SAD je bio najveći uplatitelj u proračun UNDP-a s donacijom od 83 milijuna dolara te  najveći donor UNICEF-a u 2015. sa 132 milijuna. Bio je četvrti najveći donator UNFPA-e sa 75 milijuna dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)