Ivo Cagalj/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Traži se nasljednik Klanca u VSOA-i, kandidati Kinder i Zdilar

 

Upućeni vojni izvori tvrde da se traži nasljednik Zdravka Klanca, aktualnog ravnatelja VSOA-e. Klanac se više puta u posljednje vrijeme našao u središtu pozornosti zbog propusta koji su mu se pripisivali.

[quote_box_center]

  • Na pomolu je vrhunac obračuna u vojnoj tajnoj službi.
  • Sve je izvjesniji odlazak ravnatelja VSOA-e Zdravka Klanca.

[/quote_box_center]

Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, poslao je sredinom svibnja pismenu preporuku predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i ministru obrane Anti Kotromanoviću, koja se može tumačiti kao upozorenje da bi trebalo smijeniti Klanca s funkcije ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, doznao je Nacional od dva neovisna vojna izvora. U sadržaju te pismene preporuke napomenuto je da VSOA i njeno vodstvo ne ispunjavaju svoju funkciju, da je ona gotovo obezglavljena te da se ne bavi svojim temeljnim zadaćama sigurnosne i protuobavještajne potpore najvišim vojnim dužnosnicima i zapovjednicima. Tvrdi se da je Lovrić u preporuci napisao da je jedan od problema i to što se kasni s izradama nekih pravilnika, što također može uzrokovati paralizu dijelova vojnog sustava.

Isti izvor navodi da je Lovrić u tom pismu kao jedan od značajnijih problema istaknuo i to da je VSOA premrežena diskutabilnim kadrovima. Drugi vojni izvor tvrdi da Lovrić nije spominjao imena i da je prilično precizno upozorio na brojne anomalije u funkcioniranju pojedinih segmenata vojnog sustava. Pritom je najviše kritika bilo upućeno upravo onom području za koje je odgovorna VSOA. Taj izvor napominje da Lovrić nema ovlasti tražiti Klančevu smjenu, jer o njoj suodlučuju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović. Zato taj vojni izvor tvrdi da Lovrić tu smjenu nije ni tražio. Tvrdi se da se dijelom i zbog Lovrićeve preporuke, počelo tražiti Klančeva nasljednika. U tom kontekstu počeli su se spominjati i razni kandidati, a do redakcije Nacionala dospjela su dva imena: Slaven Zdilar, zamjenik Glavnog inspektora Hrvatske vojske, te Ivica Kinder, pročelnik Vojnog kabineta bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

VSOA
JEDAN OD KANDIDATA DA NA MJESTU RAVNATELJA VSOA-e ZAMIJENI ZDRAVKA KLANCA Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Komentiraj