Tradicionalni francuski kolačići: Madeleine oživljava najljepša sjećanja

Autor:

Jonathan Pielmayer on Unsplash

Madeleine je tradicionalni francuski kolačić, najčešće serviran poslijepodne uz kavu ili čaj.

Ovi su kolačići podrijetlom iz grada Commercy u francuskoj regiji Lorraine. U 18. stoljeću vojvoda Stanislas Leszczynski toliko se oduševio sa kolačićima kad ih je prvi put probao da je zatražio upoznati mladu kuharicu koja ih je spremila, po receptu njezine bake. Kada mu je rekla da se zove Madeleine Paulmier, odlučio da će kolačić nositi njezino ime.

pariwat pannium on Unsplash

Francuski romanopisac Marcel Proust (1871 – 1922) u svojoj je knjizi ‘U potrazi za izgubljenim vremenom‘ opisao vraćanje starih uspomena iz djetinjstva kada je nakon mnogo godina okusio Madeleine, umočen u čaj.

“Ali u istom onom trenutku kad mi je gutljaj čaja, izmiješan s mrvicama kolača, dotakao nepce, ja uzdrhtah, svrativši pažnju na nešto izvanredno što se zbivalo u meni. Smjesta mi sve nedaće života postadoše ravnodušne, njegovi mi se porazi učiniše bezopasni, a njegova kratkoća prividna… I tad mi na jednom pred očima iskrsne uspomena. Taj okus pripada komadiću madeleine koji mi je u Combrayu, u nedjelju ujutro, davala tetka Leonie kad bih došao u njenu sobu da je pozdravim…”, piše na početku romana Proust.

I tako su kolačići Madeleine postali jedna od najpoznatijih metafora sjećanja na djetinjstvo i sjećanja uopće.

SweetMellowChill/Pixabay

Ovi tradicionalni francuski kolači se pripremaju u specijalnim kalupima u obliku okrugle školjke. No, nemate li ‘prave’ kalupe, poslužit će i bilo koji manji kalupi.

Sastojci:

– 2 jaja
– pola šalice šećera
– vanilin šećer
– 1 šalica brašna
– malo soli
– četvrtina žličice praška za pecivo
– pola šalice otopljenog maslaca
– pola žličice limunove korice

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šećer i jaja umutite pjenasto, oko 3-4 minute dok ne poprime blijedožutu boju.

Nakon toga dodajte vanilin šećer ili ekstrakt, limunovu koricu, brašno, sol i prašak za pecivo, te smanjite brzinu miksera.

Sporijim miješanjem dodajte sve sastojke. Važno je polagano dodavati otopljeni maslac.

Smjesu razdijelite u kalupe za madeleine kolačiće i pecite 8-10 minuta.

OZNAKE: madeleine, recept

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.