TORJANAC “Jakuševac je spoj mutnih privatnih i poslovnih interesa”

marko torjanac facebook

Nezavisni gradski vijećnik, inače poznati kazališni glumac i redatelj, Marko Torjanac je na svom facebook zidu objavio uznemirujući status na temu zagrebačkog smetlišta Jakuševac. Isti prenosimo u cijelosti:

“Jučer su kolegu Milovca i mene, zastupnike u Gradskoj Skupštini, stanovnici Jakusevca i gravitirajućih naselja odveli u obilazak zloglasnog i problematičnog smetlišta Jakuševec (službeno: odlagaliste Prudinec).

Pri obilasku su nas, osim neizdrzivog smrada koji nailazi ovim redom: plinovi s odlagališta, kopostana i smrad obližnjih farmi domaćih životinja raznih OPG-ova, upoznali iz prve ruke s problemima s kojima se susreću u toj doslovnoj rak rani Zagreba i zbog čega ga treba hitno zatvoriti.

Pa od tuda i krenimo:

– u Jakuševcu je broj oboljelih od raka cca 16% sto je daleko iznad državnog prosjeka

– sa drobilice otvorenog tipa raspršuje se prašina nastala mljevenjem građevinskog materijala (asfalt, katran i sl.) pa opasne čestice dolaze do naselja i uzrokuju zdravstvene probleme dišnih sustava

– iako je odlaganje azbestnih ploča na otvorenom zabranjeno, iste smo jučer vidjeli na otvorenom uz samu ogradu odlagališta

– znacajan postotak plina iz odlagališta koji sluzi kao pogonsko gorivo za proizvodnju električne struje odlazi u zrak zbog loše postavljenog i oštećenog sustava

– podzemne vode ispod odlagališta zagađene su i kroz koju godinu prijeti zagađenje crpilišta Črnkovec iz kojeg se najvećim dijelom crpi pitka voda u Zagrebu

– svinjogojske farme nalaze se tik do novogradnji (doslovno 10 metra od njih) gdje osim smrada stanovnici mogu uživo uživati u klanju svinja

– kompostana, osim sto ne bi smjela biti u gradu, je otvorenog je tipa zbog čega je smrad znatno veći

– ima još primjera štetnosti ovog odlagališta, ali bi predugo trajalo sve ih navoditi

Posebno je zanimljivo što mjerna stanica zagađenja koja je pod ingerencijom Zagreba (drugih stanica nema) mjeri samo razine zagađenosti amonijaka i sumporovodika dok se mjerenje ostalih otrovnih spojeva i čestica, poput notorne Th10 lebdeće čestice posebno štetne za pluća, na Jakuševcu ne obavlja.

Indikativno je sto je već u Dugavama, gdje postoji mjerna stanica Ministarstva koja mjeri druge spojeve, razina ozona znatno povišena dok u ostalim dijelovima grada nije.

Za to su teoretski moguća razna objašnjenja, no logika nalaže da to zagađenje najvjerojatnije dolazi od Jakusevca, jer se te povisene vrijednosti pojavljuju jedino u Dugavama u kojima se svi smradovi i zagađenja, ovisno o vjetrovima, također stalno osjete.

Uglavnom, dok god postoji opiranje mjerenju svih elemenata i čestica, sumnja u izvor ovog i drugih zagađenja je vise nego opravdana.

Da stvar ne bi bila jednostavna potrudila se, naravno, naša praksa koja kaže da para vrti gdje burgija neće, pa tako ni građani svih naselja, koji su oštećeni zagađenjima Jakusevca, nisu složni u svojim aktivnostima, akcijama i zahtjevima.

Jedan dio stanovnika već godinama od Grada dobiva znatna financijska obeštećenja putem Rente za kakvoću zraka i Naknade za pad vrijednosti nekretnina, pa će zbog toga pretrpiti smrad, zažmiriti na štetna oneciscenja i opstruirati aktivnosti ostalih sugrađana koji žele zatvaranje Jakusevca.

Jedan dio stanovnika koji prima naknade niti ne živi na tim adresama, već na temelju vlasništva samo ubire ‘obeštećenja’.

Dakle, spoj mutnih privatnih i poslovnih interesa po cijeloj vertikali, uz ‘legalno mito’, kao u svakom segmentu, tako i ovdje onemogućava promjene tj. prelazak na novi sustav gospodarenja otpadom čime bi se riješio problem otpada u Zagrebu.
(O održivom gospodarenju otpadom vise u sljedećoj objavi o ovoj temi.)

Vrhunac apsurda je navodna briga Grada koji je Jakusevcanima usred neizdrživog smrada, tik uz odlagaliste izgradio (naravno, preskupo) novo nogometno igralište (na slici) i park za djecu tako da se sve generacije mogu zajedno trovati uz rekreaciju.”, stoji u Torjančevu statusu.

ZAGREPČANI, OBRATITE PAŽNJU…Jučer su kolegu Milovca i mene, zastupnike u Gradskoj Skupštini, stanovnici Jakusevca i…

Posted by Marko Torjanac on Monday, September 10, 2018

Komentiraj