Zagreb News
Decoration icon

sedam novih mjera

Tomašević: “Uvodimo sedam novih mjera za otpad u Zagrebu”

Autor:

03.10 .2023.,  Zagreb - Redovna press konferencija gradonacelnika Tomislava Tomasevica. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec održavaju redovnu konferenciju za medije. Osvrnuli su se na ono što su postigli u godini dana otkako je uveden novi model odvoza otpada, a potom se dotiču aktualnih gradskih pitanja.

“Glavni cilj novog modela je bilo povećanje odvajanja u kratkom roku što je i postignuto i to iznad naših očekivanja. U prvih šest mjeseci 2023. povećano odvajanje plastike za 61 posto, papira, za šest posto, a biootpada za 115 posto što je dvostruko više u odnosu na prvo polugodište lani. Miješani otpad koji odlazi na Jakuševac smanjio se za 22, 5 posto, što je  četvrtina manje u odnosu na prvo polugodište prošle”, kazao je Tomašević.

Dodao je kako Zagreb ima jednu od najjeftinijih cijena odvoza iako su povećane plaće radnicima. “Fiksna cijena u Zagrebu je manja od šest Eura, u Velikoj Gorici je 9,4 eura, Zaprešić, 8.25, Samobor 10,6 eura”, naveo je.

“Drugi cilj je bio maknuti spremnike s javnih površina u smetlarnike ili unutarnja dvorišta. Oko 50 posto kanti maknuto je s javnih površina, osobito u centru gdje su maknute gotovo sve kante, osim djela onih od poslovnih korisnika”, istaknuo je Tomašević.

Zagreb ima najveći broj odvoza otpada po kućanstvu uz Split. Mjesečno, po kućanstvu ima 16 odvoza u prosjeku mjesečno za četiri različite frakcije.

“Novi model je proces, nijedan grad nije preko noći riješio problem”, rekao je i najavio novih sedam mjera za unaprijeđenje sustava u Zagrebu.

Novih 7 mjera za otpad:

1. mjera

Izgradnja bokseva za spremnike za miješani komunalni otpad i biootpad. Trenutno je ugrađeno oko stotinjak bokseva, tada je bilo pravilo da su građani o svom trošku kroz pričuvu trebali financirati te tipizirane bokseve,. Tu je bilo dosta situacija gdje se moralo sve dogovoriti. Novost je da Grad preuzima financiranje bokseva za zgrade. Gdjegod postoji rješenje i mišljenje Čistoće da nije moguće drugo rješenje.

Svi oni koji su dosad platili će dobiti refundaciju.

U budućnosti ćemo financirati ugradnju novih bokseva, to ćemo financirati do jednog ograničenog roka. Sad nema razloga da građani to ne učine, ako grad to plati.

Do kraja 2024. godine ćemo to financirati.

2. mjera

Grad kreće s izgradnjom polupodzemnih spremnika. Nismo to mogli raditi u centri grada, jer oni zauzimaju velika područja. Zamijenit će dobar dio zelenih otoka, jasno je da neki zeleni otoci s obzirom na količinu odvajanja nisu dovoljnog kapaciteta. Nekada su prepuni i to lijepo ne izgleda. Polupodzemni spremnici će moći primiti više plastičnog otpada. To će smjeti koristiti samo građani, ne poslovni korisnici. Ljubljani je trebalo 10 godina da tako nešto napravi.

3. mjera

Nastavljamo s podzemnim spremnicima u centru. Trenutno imamo spremnike na 7 lokacija. Novi su u Jukićevoj, Deželićevoj, Perkovčevoj i Križanićevoj, idući tjedan će krenuti s radom. Kako idemo blok po blok zgrada, prestaje model gdje se plave vrećice ostavljaju ispred ulaza. Plan je da do kraja ove godine ugradimo 75 podzemnih spremnika, a do svibnja sljedeće godine još 75. Tada u cijelom centru više neće biti ostavljanja vrećica ispred zgrada. TI podzemni spremnici neće biti samo za miješani otpad, nego i za biotpad,  i za plastiku i papir. Više neće biti zelenih otoka u centru grada, do svibnja će se to maknuti.

4. mjera

Povećanje kapaciteta odvoza. Imamo dva natječaja za kupnju kamiona. Jedan je okončan, prva vozila od 15 kamiona očekujemo kroz dva tjedna, a ostatak ćemo dobiti do travnja iduće godine. Paralelno s time kupujemo još 26 kamiona, ugovor ćemo potpisati do kraja godine. A iduće godine će biti isporuka.

Povećanje radnika. Trenutno imamo natječaj za 150 radnika, ali planiramo u Čistoći dodatnih 200. Moram reći da smo unaprijedili i materijalna prava radnika.

5. mjera

Vezana za obiteljske kuće. Kuće trenutno imaju kante za biootpad, miješani i papir. Imaju žute vrećice za plastiku. Vrećice se stavljaju na ulice, nekad i prije odvoza pa to ružno izgleda. Nabavljamo kante i za to, 240 litara i 360 litara. Svaka kuća će imati kantu za plastiku i više se neće koristiti žute vrećice. Ići ćemo na odvoz plastike i papira jednom tjedno.

6. mjera

Vezana uz educiranje građana. Pozivam sve građane da skinu aplikaciju MojZG, jer olakšava mnoge stvari vezane uz odvoz otpada. Ljudi dobivaju push notifikacije kad je kod njih odvoz otpada.

Imamo kampanju s brojnim influencerima vezano za pravilno odvajanje otpada… Bit će tu još puno stvari vezanih za kampanje.

7. mjera

Povećanje kapaciteta za kažnjavanje svih mogućih nepravilnosti. Sigurno će  postojati dio građana koji se neće držati planova, i nepravedno je da nema sankcija. Nije nam to drago, ali želimo da sve bude pravedno prema onima koji se drže pravila. To znači ugradnja video nadzora na sve zelene otoke, na podzemne spremnike, više komunalnih redara… Što se tiče kazni, ukupno su dosad izdali dosta kazni. U zadnjih mjesec dana smo unaprijedili kapacitete, pozivam građane da pripaze hoće li se švercati. Kazna po korisniku ako ne koristi plave vrećice je 65 eura. Čistoća je samo u rujnu ove godine napisala 2056 kazni, samo u jednom mjesecu., to je znatno povećanje.

Novac za bokseve

“Grad će ići s 50 posto financiranja za netipizirane bokseve. Novac za bokseve ostvarit će se uštedama, racionalnim upravljanjem grada i natječajima koji nisu namješteni”, rekao je Tomašević.

O Čistoći

“Čistoća je imala gubitak od 30 milijuna eura kad smo preuzeli grad. Gubitak je sada znatno manji, nego što je ikad bio. Došlo je do povećanja troškova rada i troškova materijalnih troškova, i zato taj gubitak nastaje i apsorbira ga Grad.  Nama je ključno da se koristi što manje plavih vrećica jer to znači da se odvaja što više otpada”, rekao je.

O Boogaloou

“Uprava vijeća PUO će odlučiti od daljnjem režimu korištenja prostora kako bi se svi javni programi mogli održavati do novog natječaja. Javni natječaj, a dotad se svatko može javiti”, rekao je Tomašević.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.