Tko štiti Tomislava Tolušića: Zašto bivši ministar još nije stavljen na ‘crnu listu’ Agencije za plaćanja u poljoprivredi?

Dokument o odbijanju aplikacije bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića za mjeru 4.1.1., koji objavljuje Nacional, u detalje otkriva kako je točno Tolušić pokušao prevariti Agenciju za plaćanja kako bi došao do novca iz europskih fondova za sadnju novog vinograda. Osim toga, taj dokument, kao i postupanje Agencije za plaćanja u poljoprivredi i samog Ministarstva poljoprivrede, otvara mnogobrojna pitanja oko toga je li uz Tolušića uhićeni Željko Ferenc iz Virovitice jedini pomagač bivšem ministru. Isto tako, ovaj dokument, ali i izjave Nacionalovih izvora iz samog Ministarstva poljoprivrede pokazuju da ministrica Marija Vučković, u najmanju ruku, nije bila posve iskrena kada je stala pred novinare nekoliko sati nakon što je policija upala u kuću njenog bivšeg šefa.

Ta odluka Agencije za plaćanja povlači i mnoga druga pitanja o mogućoj zaštiti Tomislava Tolušića od strane Ministarstva poljoprivrede, a ta zaštita ide puno više od jednog državnog službenika u virovitičkom uredu Agencije za plaćanja. Naime, iako je Agencija za plaćanja izdala Odluku o odbijanju Tolušićeve prijave u travnju 2022. za natječaj 4.1.1., Tolušić do danas nije stavljen na Listu isključenja koju vodi Agencija za plaćanja. Po članku 11. Pravilnika o provedbi mjera ruralnog razvoja RH te agencije, korisnik će biti isključen ako se tijekom provedbe utvrdi da je išao na umjetno stvaranje uvjeta, pokušaj prijevare koju je utvrdilo nadležno tijelo i dostavljanje lažnih podataka. Kako je iz dokumenta koji objavljuje Nacional poprilično jasno da je APPRRR utvrdio da je na Arkod parceli koju je Tolušić prijavio bio vinograd i da je dostavio lažnu potvrdu o ekonomskoj veličini, tada su ga djelatnici APPRRR-a bili dužni prijaviti nadležnim tijelima i staviti na listu radi dostavljanja lažnih podataka. Kako su Nacionalu rekli izvori iz APPRRR-a, dostavljanje lažnih podataka ne treba prethodno utvrditi nadležno tijelo, već je dovoljno da to utvrdi samo Agencija i odmah potom korisnika mora staviti na Listu isključenja.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj