EPA/Martin Hunter

Tko je manijak koji je na Novom Zelandu ubio 49 osoba?

Napadač na džamiju na Novom Zelandu, koji se na Twitteru predstavio kao Brenton Tarrant iz australskog Graftona, na Facebooku je uživo prenosio krvoproliće koje je počinio u džamiji Al Noor. U napadu je poginulo 49 osoba, a napadač je na društvenoj mreži Twitter objavio i manifest na 74 stranice u kojem objašnjava razloge najgore pucnjave na Novom Zelandu u povijesti.

Napadač je, pišu lokalni mediji, radio kao osobni trener u teretani Big River u Graftonu na sjeveru Novog Južnog Walesa. Voditeljica teretane Tracey Gray kazala je kako je tamo radio do 2011. godine, kada je krenuo na putovanje po Aziji i Europi. “Mnogo je trenirao, neki bi rekli čak i previše. Ali on je bio strastven prema zdravlju”, rekla je Gray.

Dodala je kako je bio dobar u svom poslu, te se nije činilo da ga zanima oružje. “Mislim da se nešto promijenilo u njemu dok je putovao svijetom”, smatra Gray.

Bivša šefica ispričala je kako se sjeća da je Tarrantov otac umro od bolesti dok je Tarrant još bio srednjoškolac, a navodno ima mamu i sestru.

Screenshot

Napadač je na svom Facebooku uživo prenosio krvoproliće. Na snimci se vidi kako je hladnokrvno ubijao ljude koji su došli moliti u džamiju. Na Twitteru je dan prije masakra objavio manifest na više od 70 stranica u kojem je naveo razloge zbog koji će izvršiti napad na džamiju.

Napadač na džamije na Novom Zelandu objavio je manifest na 74 stranice, iz kojeg se može zaključiti da je opsjednut nadmoćnošću bijele rase nad ostalima, poglavito muslimanima, te da je inspiriran djelima norveškog desničara Andersa Behringa Breivika, koji je 2011. u centru Osla počinio masakr usmrtivši 77 osoba.

Tarant je pokazivao naklonost prema srpskim i crnogorskim povijesnim i epskim junacima – knezu Lazaru, Milošu Obiliću, Marku Miljanovu i Baju Pivljaninu ‘zbog njihove borbe protiv Otomanske imperije’. Neka od tih imena ispisana su ćirilicom i na oružju koje je koristio tijekom napada na džamije te na spremnicima za streljivo.

Kao jedno od glavnih opravdanja za napad Tarrant je u manifestu naveo osvetu za ubojstvo 11-godišnje Ebbe Akerlund u terorističkom napadu na Stockholm 2017. Tad je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom pokosio svjetinu i ubio četvero ljudi. Napisao je da se djevojčica vraćala iz škole kući kad ju je ubio islamist.

Podsjetimo, u novozelandskom gradu Christchurchu došlo je do pucnjave u dvjema džamijama. Prema zadnjim informacijama, ubijeno je najmanje 49 ljudi, dok su deseci ozlijeđeni, od kojih najmanje 48 teško. Uhićeno je četvero ljudi, a jedan je muškarac optužen za ubojstvo i u subotu će se već naći pred sudom u Christchurchu. Za ostalo troje osumnjičenika istražuje se jesu li povezani s napadom.

Komentiraj