Tina Turner prodala Universal Musicu prava na sve svoje pjesme za 300 milijuna dolara

Tina Turner priključila se brojnim glazbenicima koji su prodali prava na svoje pjesme za višemilijunske iznose. Ona je prodala prava na pjesme objavljene za BMG kompaniji Universal Music za 300 milijuna dolara.

Tijekom protekle godine mnoštvo je glazbenika prodalo svoja izdavačka prava, uključujući i Boba Dylana, čije je vlasništvo nad 600 pjesama u razdoblju od gotovo šest desetljeća prodano kompaniji Universal Music Group također za 300 milijuna dolara.

Njezin ugovor, koji obuhvaća glazbu nastalu u razdoblju od šest desetljeća, najveći je ikad napravljen s jednim izvođačem od izdavača, u ovom slučaju kompanije BMG, a uključuje i hit singlove ‘What’s Love Got To Do With It’ i ‘Better Be Good to Me’ uz sva prava na njezino ime i slike.

Otkrila je pri tom da će i dalje snimati nove pjesme za Warner Recordsa, te dodala: „Kao i svaki glazbenik, zaštita moga životnog djela, moje glazbeno naslijeđe, nešto je vrlo osobno. Zahvaljujući kompanijama BMG i Warner Music moj rad je i dalje u profesionalnim i pouzdanim rukama.”

Kompanija Hipgnosis Songs prošle je godine potrošila nevjerojatnih milijardu dolara na kupovinu kataloga pjesama brojnih glazbenika među kojima su se našli Neil Young, Lindsey Buckingham, Blondie, Jimmy Lovine itd.

Merck Mercuriadis, vlasnik Hipgnosis Songs Fund izjavio je povodom kupovine djelomičnog kataloga Neila Younga: “Ovo je posao koji zauvijek mijenja Hipgnosis. Kupio sam svoj prvi album Neila Younga kada sam imao samo sedam godina. Album ‘Harvest’ mi je bio suputnik i prisno znam svaku notu, svaku riječ, svaku stanku i tišinu. Neil Young i njegova glazba, od tada su mi prijatelji”.

Jednako je zanimljiv podatak da je suvlasnik kompanije Hipgnosis Songs Fund poznati skladatelj i glazbenik Nile Rodgers. Prije nego je osnovao Hipgnosis Songs Fund Mercuriadis je bio poznat po tome što je upravljao nekim od najvećih svjetskih djela autora i izvođača poput: Beyoncé, Eltona Johna, Iron Maidena i Guns ‘N’ Roses. Hipgnosis je također nedavno kupio pjesme Blondie, L.A.Reid, RZA i The Dream kao i autorska prava na izvođače kompanije Kobalt Music: Fleetwood Mac, 50 Cent, Beyoncé i mnogih drugih.

 

 

Komentiraj