EPA/US DEPARTMENT OF STATE

TILLERSON “Trump će razmisliti o svojem stajalištu o klimi”

Američki predsjednik Donald Trump se neće žuriti donijeti odluku u vezi svoje politike o klimatskim promjenama, rekao je u četvrtak njegov državni tajnik Rex Tillerson nakon što je predsjednik do kraja svibnja odgodio odluku o eventualnom napuštanju pariškog dogovora o klimi, postignutog u prosincu 2015.

“Mi u Sjedinjenim Državama razmatramo veliki broj važnih pitanja, posebice pristup Trumpove administracije klimatskim promjenama”, rekao je Tillerson pred Arktičkim vijećem okupljenim na Aljasci.

“Uvažavamo vaša stajalište i morate znati da uzimamo u obzir vaše zabrinutosti”, rekao je novi američki ministar vanjskih poslova pred sedam drugih zemalja članica Arktičkog vijeća , Kanadom, Rusijom, Norveškom, Danskom, Islandom, Švedskom i Finskom.

“Nećemo žuriti s odlukom, radit ćemo na dobroj odluci za Sjedinjene Države”, rekao je Tillerson.

Amerika je počela predsjedati Arktičkim vijećem prije dvije godine, tijekom mandata demokratskog državnog tajnika Johna Kerryja, strastvenog zagovornika borbe protiv klimatskog zatopljenja koji je dao veliki doprinos pariškom dogovoru postignutom krajem 2015. sa 196 zemalja.

Tijekom kampanje Trump je obećao ukinuti taj povijesni multilateralni dogovor, ali sada se muči s odlukom i odgodio ju je do kraja svibnja.

On je krajem travnja potpisao uredbu kojom se određuje ponovno razmatranje ograničenja koje je odredio njegov prethodnik Barack Obama naftnim platformama za istraživanja i iskorištenje nafte i plina, posebice na Arktiku.

Komentiraj