‘TIJANIN ZAKON’ Srbija uvela doživotnu kaznu zatvora

Srpski zastupnici u Narodnoj skupštini danas su izglasali zakon kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena djela, piše u utorak B92. Doživotna kazna zatvora predviđena je za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga kaznena djela za koja je, prema važećem zakonu, predviđena zatvorska kazna od 30 do 40 godina, a to su ubojstvo predstavnika najviših državnih organa, teško djelo protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i terorizam.

Predviđeno je da osuđenih na doživotni zatvor može izaći na uvjetnu slobodu nakon što odsluži 27 godina zatvora. U skladu s inicijativom Zaklade “Tijana Jurić” predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za kaznena djela određena tom inicijativom. Dakle, to vrijedi za one osobe koji su osuđeni zbog ubojstva djece, trudnica i nemoćnih osoba.

Pooštravaju se i kazne za zlostavljanje i mučenje, obiteljsko nasilje, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službene osobe u izvršavanju službene radnje, napad na službenu osobu u trenutku vršenja službene radnje, sudjelovanje u grupi koja sprečava službenu osobu u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Uvodi se i novo kazneno delo – napad na odvjetnike, što je u skladu s prijedlogom Advokatske komore Srbije.

Ovaj je zakon usvojen na inicijativu koju je iznijela Zaklada ‘Tijana Jurić’, a podržalo ju je oko 160 tisuća građana Srbije. Riječ je o Zakladi koja je pokrenuta nakon ubojstva 14-godišnje Tijane Jurić iz Subotice, koju je 2014. godine oteo, mučio, silovao i ubio 34-godišnji Dragan Đurić.

Komentiraj