“The Irishman” neće biti prikazan u hrvatskim kinima

Najveći kandidat za osvajanje nagrade Oscar za najbolji film, „The Irishman“ redatelja Martina Scorsesea, neće biti prikazan u hrvatskim kinima. Radi se o filmu kompanije Netflix koja svoje filmove prikazuje putem svog streaming servisa, ali je u slučaju ovog svog filma, kao i filmova „Marriage Story“ i „The Two Popes“, odlučila ponuditi ih za kino distribuciju brojnim europskim zemljama. U nekim europskim zemljama, poput Velike Britanije, dogovor je postignut, dok u nekim, poput zemalja bivše Jugoslavije, Rusije, Madžarske, Bugarske i Portugala, dogovor nije postignut.

U tim pregovorima Netflix je imao nekoliko striktnih pravila kojih se kino distributer morao pridržavati. U slučaju Hrvatske, bilo je predviđeno da se film „The Irishman“ počne prikazivati u kinima 22. studenoga, film „Marriage Story“ 29. studenoga, a film „The Two Popes“ 13. prosinca. Tjedan dana nakon ovih datuma filmovi se počinju prikazivati na Netflix streaming servisu, što znači da bi se time prekršilo pravilo koje kaže da se film mora prikazivati u kinima tri do četiri mjeseca a tek nakon toga može se prikazati na nekom kablovskom kanalu, streaming servisu ili na video-on-demandu.

To kršenje pravila izazavalo je različite reakcije u europskim zemljama. Primjerice, u Velikoj Britaniji su kinoprikazivači Vue i Odeon prihvatili da se „The Irishman“ počne prikazivati u njihovim kinima 8. studenoga, da bi se nakon tri tjedna počeo prikazivati na Netflix streaming servisu. S druge strane, kinoprikazivač Picturehouse odbio je pristati na takav dogovor. U Americi, kinoprikazivači AMC, Cineplex, Regal i Cinemark također su odbili prikazivati film „The Irishman“ u svojim kinima.

Kako smo neslužbeno saznali, najveći hrvatski kinoprikazivač Blitz-Cinestar također nije bio voljan kršiti to pravilo i vjerojatno ne bi prihvatili ponudu za prikazivanjem filma „The Irishman“ u svojim kinima, kao i za ostala dva filma. Na kraju, Netflix je odlučio da se u Hrvatskoj film uopće neće prikazivati u kinima jer smatraju da nema dovoljno vremena za kvalitetnu promotivnu i marketinšku pripremu filma. Kako se radilo o paketu od tri filma, automatski i ostala dva filma neće biti prikazana u hrvatskim kinima.

Pored filma „The Irishman“, i ostala dva filma „Marriage Story“ sa Scarlett Johansson i Adamom Driverom, te „The Two Popes“ sa Anthonyjem Hopkinsom i Jonathanom Pryceom, smatraju se ozbiljnim kandidatima za Oscara u nekoliko kategorija.

Komentiraj