Thaci u Haagu, danas prvo saslušanje o optužnici

Predsjednik Kosova Hashim Thaci doputovao je u Haag, gdje bi danas trebao biti saslušan pred Specijalnim tužiteljstvom Haškog suda, objavila je Al Jazeera Balkans pozivajući se na medije u regiji.

Tužiteljstvo Haškog suda priopćilo je 24. lipnja da je dva mjeseca ranije, 24. travnja, Specijaliziranim vijećima Kosova podnijelo optužnicu “s deset točaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druge osobe terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubojstvo, prisilno nestajanje ljudi, progon i mučenje”. Thaci i Veseli odgovorni su za “gotovo sto ubojstava”, tvrdi tužiteljstvo.

Nekoliko dana kasnije, Thaci je objavio da će podnijeti ostavku na položaj predsjednika Kosova bude li optužnica potvrđena pred Specijalnim sudskim vijećem za ratne zločine na Kosovu, koje također ima sjedište u Haagu.

Prošle srijede, 8. srpnja, Thaci je najavio da će danas otići u Haag dati iskaz pred tužiteljstvom. ““U posljednje dvije godine, Specijalizirana vijeća obavila su razgovor s mnogim bivšim suborcima u zemlji i inozemstvu. Dok se moji suborci i ja budemo dostojanstveno i s integritetom suočavali s međunarodnom pravdom, pozivam vas da nam se pridružite u suočavanju s izazovima pred kojima je naša država” objavio je Thaci 8. lipnja, poručujući da su “građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalna stabilnost i poverenje u institucije od ključnog značenja da Kosovo ostvari svoju viziju članstva u NATO-u, EU i očuvanje vječnog sa SAD-om”.

Specijalizirana sudska vijeća Kosova, kojima je sjedište u Haagu, imaju rok od šest meseci za donošenje odluke o potvrđivanju optužnice.

Komentiraj