TEMPERATURA ZBOG MAMIĆA: Barišić kupuje vrijeme, Šimić kalkulira, a u priču se upliće i rukometni moćnik Gobac

Autor:

Denis Kapetanovic, Luka Stanzl, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dramatični preokreti i manevri uoči prolongirane sjednice Izvršnog odbora Dinama pokazuju kako odbjegli Zdravko Mamić i njegova struja još uvijek opstruiraju dolazak Darija Šimića koji ne želi glumiti ‘smokvin list’ prema BBB-u, dok Mladen Vedriš i Zoran Gobac iz pozadine utječe na procese

Dramatično se komplicira operacija definitivnog razvlaštenja odbjeglog kriminalca Zdravka Mamića i demontaža njegove grabežno-interesne hobotnice iz Dinama. Prema navodima više izvora, predsjednik kluba Mirko Barišić odgodio je sazivanje sjednice izvršnog odbora kluba za srijedu, iako je sjednica bila najavljena za ovotjedni ponedjeljak. Na toj sjednici aktualni izvršni odbor trebao je za početak ustoličiti Darija Šimića i još dvojicu njemu bliskih članova Uprave, pravnika i financijskog stručnjaka, te zadržati u Upravi aktualnu predsjednicu Uprave kluba Vlatku Peras.

Tijekom vikenda pročulo se među strujom bliskom navijačima kluba kako Barišić ima povišenu temperaturu te da nije u mogućnosti ništa poduzimati do ozdravljenja. Još tada predstavnici te struje vjerovali su da će Barišić sazvati sjednicu izvršnog odbora u ponedjeljak i omogućiti dovođenje nove uprave.

Međutim, moguće je da je i plasiranje vijesti o povišenoj temperaturi bio Barišićev manevar kako bi kupio dodatno vrijeme da pregovara oko svog ostanka na funkciji do kraja mandata s članovima skupštine kluba za koje vjeruje da su i dalje lojalni Zdravku Mamiću.

Ako bi do sjednice izvršnog odbora došlo prije skupštine zakazane 9. ožujka, to bi prema uvjerenju struja suprotstavljenih Zdravku Mamiću i njegovoj kriminalnoj hobotnici, pomoglo stjecanju glasačke prevage i na samoj skupštini. Što bi utjecalo i na ishod skupštine, koja može odlučivati i o sastavu izvršnog odbora te mandatu aktualnog predsjednika kluba.

Dario Šimić pristao bi na kompromis oko izbora budućeg predsjednika Uprave kluba, ali uz uvjet da to ne bude sadašnji član izvršnog odbora kluba Većeslav Bergman jer ga doživljava kao eksponenta struje donedavno bliske Zdravku Mamiću. FOTO: Denis Kapetanovic, Igor Kralj/PIXSELL

U ozračju temeljitog nepovjerenja između više suprotstavljenih frakcija Barišić je, suprotno nekim obećanjima koja je tijekom proteklog tjedna dao, propustio u prošli petak kontaktirati Darija Šimića i s njim se neformalno sastati. Zato se Šimić u međuvremenu sastao s Vlatkom Peras u kafiću Blok B u Bužanovoj ulici u Zagrebu. Pa je potom tijekom ponedjeljka Šimić kontaktirao Barišića, a neki njemu bliski ljudi člana skupštine kluba Mladena Vedriša. Ti su kontakti napravljeni kako bi vjerojatni budući suradnici u vodstvu kluba međusobno definirali zaduženja i precizirali tko bi za što bio nadležan.

Prema navodima izvora bliskih Dariju Šimiću, on nikako ne želi pristati glumiti ‘’smokvin list’’ prema BBB-u za dio članova skupštine predvođenih Mladenom Vedrišem i Franjom Gregurićem, uz koje se pozadinski i lobistički ponajviše priklonio poduzetnik i rukometni moćnik Zoran Gobac koji, kako se tvrdi, žele imati dominantan utjecaj na poslovne procese vezane uz planiranu izgradnju parkirališta i stadiona na Maksimiru u investiciji teškoj desetke milijuna eura.

Izvor blizak Šimiću navodi kako je on spreman pristati i na funkciju člana Uprave, ali da ga interesira zona poslovanja vezana uz sportsku politiku kluba koju namjerava provoditi uz pomoć dvojice sebi bliskih članova Uprave. Prema navodima istog izvora, Šimić bi na to pristao ako bi bio postignut kompromis oko izbora budućeg predsjednika Uprave kluba, ali uz uvjet da to ne bude sadašnji član izvršnog odbora kluba Većeslav Bergman. Njega Šimić doživljava kao eksponenta struje donedavno bliske Zdravku Mamiću u kojeg nema previše povjerenja.

Na sjednici koja je odgođena zbog navodne bolesti predsjednika kluba Mirka Barišića, aktualni Izvršni odbor trebao je ustoličiti Darija Šimića i još dvojicu njemu bliskih članova Uprave te zadržati predsjednicu Uprave kluba Vlatku Peras. FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

S druge strane, za Bergmana kao predsjednika Uprave kluba lobira Nikola Hanžel, također član izvršnog odbora kluba, nekoć financijer HDZ-a iz vremena Tomislava Karamarka. Za njega se i dalje u dijelu vodstva kluba tvrdi kako u narednom periodu namjerava tijekom mogućeg preoblikovanja kluba preuzeti njegov većinski dio. Hanžel je početkom prosinca prošle godine tužio za klevetu Marijana Primorca kada je na sjednici izvršnog odbora kazao da su se “problemi unutar izvršnog odbora pojavili kad su Nikola Hanžel i Većeslav Bergman pokušali u Međugorju kupiti pola Dinama, ali im to nije uspjelo”.

Hanžela se u kolopletu recentnih klupskih lobiranja doživljava kao predvodnika jedne struje bliske od Mamića nominalno odmetnutom Mirku Barišiću.

U drugu Barišiću blisku struju trenutno svrstavaju Mladena Vedriša i Franju Gregurića. Za Vedriša se, osim spomenutih prioriteta vezanih uz građevinske investicije povezane s klubom, spominje i kako ima ambicije preuzeti funkciju predsjednika kluba nakon isteka Barišićeva mandata. Ako taj mandat preživi skupštinu koja se održava 9. ožujka.

Barišić je, suprotno nekim obećanjima koja je proteklog tjedna dao, propustio u prošli petak kontaktirati Darija Šimića i s njim se neformalno sastati. Zato se Šimić sastao s Vlatkom Peras u kafiću Blok B

Te dvije grupacije sklone su podržati Darija Šimića, ali još uvijek se vode intenzivni pregovori oko raspodjele budućih resora u upravljanju klubom.

U tom kontekstu tijekom prve polovice tekućeg tjedna odvijat će se veći broj sastanaka s ciljem dogovora oko budućnosti kluba. Ako taj dogovor izostane, rastu šanse da Zdravko Mamić zadrži ključan utjecaj u klubu.

To bi se moglo dogoditi kroz dva koraka: opstrukciju izvršnog odbora da formira novu upravu prije sazvane skupštine te kroz izostanak kvoruma za održavanje skupštine, procijeni li da u skupštini više nema većinu.

To su ujedno i glavni ciljevi Mamiću bliske struje u skupštini kluba. Radi se praktički o klijentelistima koje u prijelaznom periodu do konačnog razvlaštenja Mamića njegovi oponenti pokušavaju uvjeriti da promijene stranu. Ali to je do zadnjeg trenutka nesigurno, ponajprije zbog karaktera tih ljudi, dosad odanih kriminalcu u bijegu, a sada zainteresiranih da u novom kolopletu odnosa koliko-toliko zadrže stečene privilegije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.