TALLIN Plenkoviću za razgovore s Cerarom ne treba posrednik

hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Tallinnu da mu za razgovore sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom ne treba posrednik, da se odlično razumiju i da neće biti nikakva zaoštravanja odnosa između dviju zemalja zbog granice jer nema nikakvih razloga za to.

Plenković u Tallinnu sudjeluje na summitu čelnika EU-a, što je prigoda za cijeli niz bilateralnih susreta, između ostalih i sa Cerarom.
Na pitanje novinara treba li im posrednik Plenković je odgovorio da “Miro i on nemaju nikakvih problema u razumijevanju, ni na slovenskom ni na hrvatskom”.
“Nismo u fazi posrednika, mislim da možemo razgovarati vrlo otvoreno, vrlo jasno razumjeti poziciju i jedne i druge zemlje i u cijelosti se razumijemo. Na kraju će se opet sve svesti na dijalog. Ako smo sad obje članice i EU-a i NATO-a sigurno nećemo ići u zaoštravanje odnosa, nema nikakvog razloga za to, nego treba pokušati riješiti taj problem proistekao iz raspada bivše Jugoslavije”, rekao je Plenković.
I Plenković i Cerar imali su odvojene sastanke s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj su izložili svoja stajališta oko rješavanja pitanja granica.
“Nismo mi sad došli kancelarki na ispovijed, ni on, ni ja. Moramo biti sasvim jasni – to je pitanje koje opterećuje inače po meni izvrsne odnose između Hrvatske i Slovenije i imat ćemo ih i dalje. Bitno je da mi krenemo u rješavanje problema, a to se može jedino dijalogom na temelju pravila međunarodnog prava. Dobra volja i otvorenost s hrvatske strane postoji, a Miro i ja ćemo još ovoga popodneva razgovarati”, rekao je Plenković.
Plenković i Cerar susreli su se prvi put nakon sastanka prije desetak dana u New Yorku, kada je Cerar otkazao već dogovoreni dolazak u Zagreb zbog Plenkovićeva govora na Općoj skupštini UN-a.
“Ja stvarno jako pazim što govorim i moram priznati ako pažljivo pročitate govor da malo tko može vidjeti neku oštrinu, nešto novo u odnosu na jasnu, čvrsto definiranu poziaciju ne samo moje vlade, nego zadnje dvije vlade i saziva Sabora, predsjednice. Svi smo na istoj crti. Što se tiče odnosa s Cerarom, on je vrlo dobar, prijateljski i neposredan”, rekao je Plenković.

Komentiraj