Tajna studija za potrebe stranog investitora: ‘Sukobi interesa i zloporabe položaja i ovlasti među dužnosnicima gotovo su uobičajeni’

Postoji više čvrstih pokazatelja da europska percepcija premijera Plenkovića značajno odudara od one koju on sam nastoji projicirati prema hrvatskoj javnosti.

Nacional je dobio uvid u temeljitu studiju – profil stanja u hrvatskoj državi i njenih političkih rizika, koju je za potrebe jednog velikog stranog investitora izradio međunarodni tim iskusnih stručnjaka. Posebno poglavlje posvećeno je korupciji i vladavini prava. U njemu se navodi da su sukobi interesa i zloporabe položaja i ovlasti među dužnosnicima gotovo uobičajeni, iako je bilo nekog napretka tijekom posljednjih dvaju desetljeća. Unatoč tomu, korupciju se u Hrvatskoj doživljava endemskom iz pet detaljno elaboriranih razloga. Pa se tako navodi da su tužitelji pod političkim pritiskom ili kontrolom, što potkopava integritet suđenja i istraga. Tvrdi se i da je sudstvo korumpirano i disfunkcionalno, zarobljeno od HDZ-a još od 90-ih godina prošlog stoljeća, što rezultira dugotrajnim sudskim postupcima, da je legislativni okvir za prevenciju korupcije neadekvatan, s Vladinim reformama na koje utječu brojni maligni faktori. Osim toga, navodi se da je korupcija prisutna na svim razinama vlasti te da je novinarsko izvještavanje o korupciji u pravnom smislu u visokom riziku.

Indikativno je da su potkraj prošle godine europski diplomati najavili znakoviti zaokret u odnosu prema Plenkoviću.

„Užasavamo se zbog mogućnosti da dođe do scenarija Ive Sanadera. Dugo smo ga podržavali u ime europskih vrijednosti, ali svi znamo kako je to završilo”, izgovorio je to za Nacional ‘off the record’, neposredno pred kraj prošle godine, ambasador jedne od vodećih zemalja EU-a i tako posredno najavio da Europa započinje dramatičan zaokret kada je u pitanju percepcija politike i političkog profila hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Europski diplomati u Hrvatskoj, znatna većina njih koji u Hrvatskoj predstavljaju zemlje članice EU-a, Plenkovića su počeli dovoditi u izravnu vezu s ogromnom korupcijskom hobotnicom dodatno osnaženom u njedrima HDZ-a za njegovih premijerskih mandata.

EKSKLUZIVNO: ‘Užasavamo se scenarija Ive Sanadera. Dugo smo ga podržavali u ime vrijednosti EU-a, ali svi znamo kako je to završilo’

Kliknite na digitalnu pretplatu i pročitajte više u novom broju Nacionala….

Komentiraj

nacional banner
nacional banner