U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović poručio je kako su očuvani okoliš i prirodno bogatstvo dragocjeni resurs prema kojemu se ne smijemo odnositi kao vlasnici nego kao zaštitnici jer o njima ovisi i kvaliteta našega života, te istaknuo kako veliki pritisak na okoliš predstavlja otpad.

“Veliki pritisak na okoliš predstavlja otpad te je naš prioritet uvođenje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom koji počiva na kružnom gospodarstvu i iskorištavanju svih vrijednih sirovina iz njega”, rekao je Dobrović.

Umjesto da završi u okolišu, na nekom odlagalištu ili još gore, po livadama i šumama, otpad moramo razdvajati, reciklirati i kompostirati, kazao je Dobrović i najavio kako će promjenama u sustavu omogućiti cjeloviti i jasan sustav kroz koji će se izgraditi održivo i resursno učinkovito društvo.

Založio se za čuvanje bioraznolikosti i mudro upravljanje prirodnim resursima.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja s ciljem da se potakne građane da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana zaštite okoliša je “Daj svoj maksimum za život na Zemlji – nultom tolerancijom prema nezakonitoj trgovini divljim vrstama”.

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ističu kako je zbog stalnog rasta potražnje za rijetkim i ugroženim vrstama vrlo raširena ilegalna trgovina koja nerijetko uključuje kriminalne organizacije pa je bitno podizati svijest o tom problemu.

Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama iznosi između 8 i 20 milijardi eura te je po vrijednosti odmah iza ilegalne trgovine drogom i oružjem.

Ni Hrvatska nije pošteđena ilegalne trgovine pa je tijekom prošle godine inspekcija zaštite prirode zaplijenila 417 primjeraka strogo zaštićenih vrsta. Uglavnom se radilo o kopnenim kornjačama i pticama pjevicama, ali i krznu risa, prepariranih vukova i sličnom.

“Ilegalna trgovina predstavlja prijetnju bioraznolikosti i jedan je od glavnih uzroka njene ugroženosti. Bitno je da svi razmislimo što kao građani i potrošači možemo učiniti da spriječimo ilegalnu trgovinu divljim vrstama, da se informiramo o tome koje su vrste zaštićene, za koje je zabranjena trgovina, i da svojim djelovanjem doprinesemo njihovom očuvanju”, poručio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Komentiraj