Svjetske burze drugi dan u padu. Dolar stabilan, cijena nafte porasla

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog rasta kamatnih stopa i prinosa na obveznice, dok tržište podržavaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,30 posto, na 30.333 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,80 posto, na 3.665 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 10.614 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja, ti su indeksi porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, IBM-a i AT&T-a.

No, neke su kompanije podbacile očekivanja. Zbog toga je, primjerice, cijena dionice Tesle pala više od 6,5 posto.

Ipak, većina kompanija izvješćuje o većim nego što se očekivalo zaradama. Razlog su tome smanjena očekivanja jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku listopada 4,5 posto.

No, dobre poslovne rezultate zasjenjuju poruke iz američke središnje banke o daljnjem agresivnom povećanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Zbog toga su jučer prinosi na 10-godišnje državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u više od 14 godina, 4,239 posto.

Neki makroekonomski pokazatelji, primjerice, s tržišta nekretnina ukazuju da potražnja slabi, dok drugi, primjerice, o broju nezaposlenih pokazuju da je tržište rada i dalje snažno.

Stoga analitičari smatraju da Fed još nema razloga za usporavanje tempa povećanja kamata, a to ne ide u prilog tržištu kapitala.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 posto, na 6.943 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 12.767 bodova, a pariški CAC 0,76 posto, na 6.086 bodova.

Azijske burze u padu prate Wall Street. Dolar stabilan, cijena nafte porasla nafta

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše da će povećanje kamata središnjih banaka dovesti do recesije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto i kreće se na najnižim razinama u više od dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,7 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,5 posto.

Tako azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta drugi dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0,30 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,80, a Nasdaq indeks 0,61 posto.

Dolar stabilan, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 113,00 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 149,95 na 150,20 jena, najvišu razinu od 1990. godine.

Slabost jena posljedica je izuzetno labave monetarne politike japanske središnje banke, kojom nastoji potaknuti rast gospodarstva. No, zbog toga jačaju inflacijski pritisci.

Dolar je ojačao i prema britanskoj funti, nakon što je jučer premijerka Liz Truss podnijela ostavku.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9760 dolara.

Cijene su nafte, pak, ponešto porasle, nakon jučerašnjeg pada. Tako je cijena barela na londonskom tržištu jutros ojačala 0,56 posto, na 92,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,62 posto, na 85,05 dolara.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]